Cum se va transforma in 2015 complexul "Lia Manoliu": sala multifunctionala, bazine olimpice, patinoar si hotel. Academia de tenis, inaugurata ieri
Sala multifunctionala, bazine olimpice, patinoar si hotel. Sunt investitiile planuite de Primaria Municipiului Bucuresti in complexul "Lia Manoliu", incluse in strategia municipalitatii pentru infrastructura sportiva.
Acelasi complex include deja Arena Nationala si Academia de Tenis, inaugurata miercuri.
"Municipalitatea a decis transformarea complexului Lia Manoliu intr-o zona destinata sportului de performanta, sportului de masa si evenimentelor culturale de anvergura care sa introduca Bucurestiul pe harta marilor evenimente internationale", a spus Sorin Oprescu.
Arena Nationala a gazduit, pana in prezent, peste o suta de evenimente, la care au asistat aproximativ trei milioane de spectatori.
Ulterior, a fost realizat ansamblul sportiv de pe terasa parcarii supraterane de langa stadion, din care fac parte terenul sintetic de fotbal (teren de dimensiuni UEFA, dotat cu instalatie de nocturna), terenurile de baschet si cele de tenis.
Academia de Tenis dispune de sase terenuri cu gradene si nocturna.
"In 2014, cu sprijinul Guvernului, Primaria Capitalei a demarat alte doua noi proiecte in cadrul complexului, respectiv Sala Multifunctionala, pentru care a fost emisa hotarare de guvern pentru trecerea terenului in proprietatea municipalitatii, dar si 50 de milioane de euro din investitia totala care se va situa in jurul valorii de 60 milioane de euro, precum si patinoarul care a fost transferat de Guvern catre municipalitate", a adaugat edilul.
Potrivit primarului general, in cazul salii multifunctionale, se asteapta finalizarea procedurii de atribuire, lucrarile urmand sa inceapa anul acesta, daca vremea o va permite. Durata este estimata la un an si jumatate. Proiectul salii are in vedere o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, din care 2.000 de locuri VIP si 400 de fotolii VIP, cu o suprafata construita de 12.000 de metri patrati si o suprafata construita desfasurata de 40.000 de metri patrati. Va fi construita si o parcare exterioara, cu 500 de locuri pe 10.000 de metri patrati.
Un alt proiect al municipalitatii este legat de patinoarul din complexul "Lia Manoliu", care va fi demolat, urmand sa fie construit, in locul sau, un imobil ce va cuprinde patinoar olimplic, bazin de inot si o sala pentru sporturile de echipa (volei, handbal, baschet), in care se vor antrena copiii din scolile bucurestene.
"Si acest proiect se afla la sfarsitul procedurii de selectie a constructorului, lucrarile urmand sa inceapa pana la sfarsitul lui 2014, daca vremea o va permite. Investitia preconizata este de aproximativ 23 de milioane euro", a precizat Oprescu.
Potrivit primarului general, in 2015, municipalitatea va cere sprijinul Guvernului pentru transferarea bazinelor de inot si a hotelului destinat sportivilor, dar si pentru reabilitarea acestora. Bazinele olimpice actuale sunt intr-o stare avansata de degradare, atat in ceea ce priveste constructia, cat si din punct de vedere al spatiilor interioare si al amenajarilor exterioare, precizeaza municipalitatea, potrivit careia si dotarile auxiliare, respectiv vestiare si grupuri sanitare, sunt improprii folosirii.
Primarul general a amintit ca si din punct de vedere al imaginii, complexul "Lia Manoliu" nu este, in prezent, reprezentativ si emblematic prin arhitectura si organizare, iar amenajarile exterioare nu pun in valoare spatiile publice si integrarea in Parcul National "Lia Manoliu" sau relatia cu lacul si celelalte facilitati sportive din zona.
In acest sens, propunerea municipalitatii implica reconstructia totala, de ansamblu, si aducerea bazei de natatie la nivelul anului 2015, atat pentru utilizarea curenta a publicului amator, cat si pentru organizarea de competitii la un nivel reprezentativ pentru o capitala europeana. Astfel, vor fi reconstruire cele doua bazine interioare (olimpic si semiolimpic) si cele doua exterioare (olimpic si semiolimpic), pe o suprafata de teren de 25.000 de metri patrati. Noile bazine vor avea 4.500 de locuri pentru public in interior si 800 in exterior, dar si 100 de locuri VIP, in zece loje a cate zece locuri. De asemenea, va fi construita o parcare cu 300 de locuri. Valoare estimata a investitiei in noile bazine se ridica la opt milioane de euro, iar durata estimata a lucrarilor este de 14 luni.
In ceea ce priveste reabilitarea integrala a hotelului Sport din complexul "Lia Manoliu", se urmareste realizarea a 240-250 de camere de patru stele, care nu vor fi destinate exclusiv sportivilor. Hotelul va avea 150 de locuri de parcare, iar valoarea totala a investitiei este estimata la sapte milioane de euro, cu termen de finalizare 14 luni.