Cum va arata anul politic 2011?
Cu siguranta anul politic 2011 va fi unul agitat. In conditiile unei lupte fara menajamente intre putere si opozitie, cu o Curte Constitutionala chemata tot mai des sa rezolve conflictele dintre Executiv si legislativ si cu toata economia chinuita si acum de criza, scena politica va fi "zguduita" de citeva evenimente, chiar din primele luni. Doua partide din arcul guvernamental, dar si cel mai important partid din Opozitie, vor organiza Congrese care pot duce la schimbari majore.
Cel mai asteptat eveniment in viata partidelor politice este congresul PD-L, amanat de cateva ori in 2010 si programat teoretic in primavara.
Premierul ar putea pleca din fruntea principalului partid de guvernamant. De altfel, Emil Boc a ezitat, in repetate randuri, sa raspunda la intrebarea daca va mai candida sau nu la presedintia PD-L.
In orice caz, sunt tot mai multe voci in partid care sustin ca liderul formatiunii nu ar trebui sa faca parte din guvern, mai ales ca 2011 este anul pregatirii campaniilor electorale pentru alegerile locale si generale din 2012.
Tripleta Blaga-Videanu-Berceanu, din nou in actiune
Din acest punct de vedere, tripleta Blaga - Videanu - Berceanu este foarte bine pozitionata, ca sa preia puterea totala in partid. Cei trei au iesit din Guvern anul trecut. Surse democrat liberale vorbesc despre o conducere cu Adriean Videanu presedinte si Vasile Blaga secretar general.
Chiar daca nimeni nu si-a depus oficial candidatura, primarul Aradului - Gheorghe Falca -, dar si Liviu Negoita, edilul de la Sectorul 3, s-ar putea inscrie si ei pentru sefia partidului.
Surpriza ar putea veni insa din diplomatie: abia intrat in PD-L, ministrul de Externe Teodor Baconschi pare tot mai convins ca partidul are nevoie de un alt fel de conducator.
Un nou presedinte pentru UDMR
Primavara politica a lui 2011 va aduce, cu siguranta, un nou presedinte pentru UDMR. Marko Bela a decis ca este momentul sa faca un pas inapoi, astfel ca urmasul sau in fruntea maghiarilor va fi, cel mai probabil Kelemen Hunor. Si consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs va candida la Congresul din februarie. Cei doi sunt dispusi sa continue guvernarea in actuala formula, daca vor prelua conducerea UDMR.
Coalitia guvernamentala se va rupe insa daca rezultatul congresului UDMR va consfinti victoria senatorului Gyorgy Frunda. Inscris si el in cursa, Frunda doreste incheierea colaborarii cu PD-L si iesirea de la guvernare, ceea ce ar putea insemna finalul Cabinetului Boc.
Congresul PSD nu va aduce mari schimbari, dar va fi momentul oportun pentru ca nemultumitii din partid sa-l critice pe Victor Ponta pentru erorile de strategie in raport cu PNL si Crin Antonescu.
In PNL este o liniste aparenta
Chiar daca la PNL este o aparenta liniste, nemultumirea este in crestere in randul liderilor importanti. Dupa ce au pus umarul la campania interna a lui Crin Antonescu, Varujan Vosganian, Relu Fenechiu sau Dan Radu Rusanu au fost marginalizati.
Dupa un an dificil, in care si-a asumat, alaturi de Guvern, mai toate masurile de austeritate, Traian Basescu are un 2011 aparent linistit. Asta daca nu cumva opozitia va pune in aplicare un plan care, deocamdata, este doar pe hartie: suspendarea presedintelui. La acest scenariu poate fi adaugata oricand o eventuala cadere a Guvernului Boc, sustinut in Parlament de o majoritate mult prea fragila.