Cum scapi de turturi sau zapada prin sisteme inteligente? VIDEO!
Sunt si proprietari care nu stau cu mainile in san asteptand turturii sa ii loveasca pe cei care trec pe sub geamul lor. Si-au instalat sisteme speciale care topesc gheata de pe jgheaburi si burlane, iar scarile si le tapeteaza cu cauciuc incalzit ca sa nu alunece. Primariile anunta ca vor da amenzi usturatoare celor care stau nepasatori si astfel pun in pericol viata trecatorilor.
Practic, acest sistem incalzeste scurgerile casei cu ajutorul unor cabluri conectate la priza. Declansarea se face automat, atunci cand termostatul setat la o anumita temperatura si umiditate detecteaza fulgii de zapada. Costa 20 de euro pe metru liniar, cu mult mai ieftin decat covoarele de cauziuc, care se aplica pe trepte si ajung pana la 113 euro bucata.
"Este un sistem electric, se incalzeste foarte simplu, se alimenteaza la prize. Pe zona respectiva se poate calca fara nicio problema, nu este riscul de a aluneca sau cadea", spune Daniel Hanatec, reprezentantul unei firme.
Numai zilele acestea primaria a dat 31 de amenzi de pana la 500 de lei celor care lasau turturii sa puna in pericol sanatatea trecatorilor.
"Nu e vorba de anumite persoane din bloc. Asociatia de proprietari trebuie sa ia masuri pentru indepartarea ghetii si a turturilor", spune Ilie Unga, director adjunct Primaria Capitalei.
Sistemele electrice de topire a ghetii se pot aplica si pe rampele de iesire din garaj sau pe aleile pietonale, pentru cine isi permite.
In acest caz, costurile sunt de aproximativ 70 de euro/mp.
Practic aceste sisteme permit pastrarea temperaturii suprafetelor exterioare, pe timp de iarna, la un nivel suficient de ridicat (2 grade C) astfel incat sa asigure topirea zapezii sau ghetii care s-ar putea depune. Astfel, intrari in garaje in panta, terase, cai de acces, sau chiar terenuri de fotbal, pot fi pastrate mereu uscate.
Sistemul este compus dintr-o plasa, utilizata de obicei cu rol de fixare la turnarea pardoselilor din beton, pe care sunt fixate rezistentele din fibra de carbon, o sonda pentru masurarea temperaturii suprafetei de incalzit si o minicentrala electronica de gestiune.
In momentul in care sonda simte pe respectiva suprafata o temperatura mai mica de 2 grade C, rezistenta va fii alimentata prin comanda data de minicentrala.
Fiind comandat automat, sistemul de dezghetare intra in functiune doar cand este necesar, astfel ca poate sa ramana pornit tot timpul anului, fara pericolul de a face risipa de energie.
Pe acelasi subiect: