Sa luam exemplul unui imobil din sectorul 2. De pe fatada au cazut bucati mari de tencuiala, asta ca sa nu mai vorbim de balconul care sta sa cada peste trecatori. Unul dintre proprietari realizeaza pericolul si ar renova fatada, insa sutine ca nu poate ajunge la o intelegere cu vecinii. La cativa pasi, o alta cladire se dezmembreaza bucata cu bucata. 

O solutie trebuie gasita si inca repede. Conform legii, proprietarii sunt obligati sa suporte reparatiile. Fie cu bani din buzunar, fie prin aceste linii de creditare garantate de stat, cu dobanzi subventionate, pe 5 ani. Fac exceptie doar cei care au venituri mai mici decat salariul mediu net pe economie, de 1.600 de lei.

Facem si un calcul. La o suprafata de aproximativ 120 de metri patrati, si un cost minim de 60 de euro pe metru patrat, intreaga lucrare ar ajunge la 7.200 de euro. 10 procente din aceasta suma, adica 720 de euro ar trebui platiti pe loc. Pentru restul sumei proprietarul poate solicita creditul. Vorbim asadar de o rata lunara minima de 100 de euro. Conditiile? Fara datorii la utilitati.

Aceleasi conditii de creditare sunt valabile si in cazul reabilitarilor termice.

Cand vine vorba de infrumusetare si reabilitare, nimeni nu poate contesta necesitatea acestor legi. Insa trebuie sa ne gandim si la cele 300 de cladiri care risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur major. Numarul ar putea fi insa mai mare pentru ca multe dintre proprietati nu au fost expertizate.