Bolnavii vor plăti pentru intervenții și analize medicale dacă tariful depășește suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Schimbarea ar aduce mai multă concurență pe piața serviciilor medicale private și în anumite cazuri tarife mai mici, susțin autoritățile. Asociațiile de pacienți se tem însă că unii bolnavi nu-și vor putea permite costurile.

Pacienţii vor achita o coplată - numită contribuţie personală - doar când merg la o clinică sau la un spital privat. Iar suma pe care o vor plăti va reprezenta diferenţa între tariful perceput de privat şi cel decontat de Casa de Sănătate.

Ordonanţa data de guvern prevede ca spitalele şi clinicile au obligaţia să afişeze pe paginile lor de internet suma contribuţiei personale. Aceasta coplată va fi achitata în mod direct de pacient şi doar după ce îşi dă acordul prealabil, în scris.

Practic, pacientul asigurat va şti, când merge la privat, cât are de achitat şi dacă statul îi acoperă parţial, integral sau deloc tratamentul ori intervenţia medicală. S-a creat cadrul legal pentru a fi decontate mai multe servicii medicale decât sunt în prezent, care urmează să fie specificate în hotărâri de guvern viitoare.

Marea problemă va fi însă pentru pacienţii care nu-şi permit să achite această diferenţă de bani între tariful de la privat şi cel decontat de stat. Guvernul îi trimite pe aceşti pacienţi la alţi furnizori de servicii medicale.

Viorica Dăncilă: ”În cazul în care nu are posibilitatea plăţii contribuţiei personale, se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contribuţie personală sau aplica un cost mai mic pentru acelaşi tip de servicii.″

Instituirea coplăţii la privat nu rezolvă problema alocărilor bugetare pentru serviciile medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au atras atenţia asociaţiile de pacienţi încă de când actul normativ era doar un proiect.

Vasile Barbu, asociaţie pacienţi. ”Aceasta ordonanţă va accentua acest fenomen - de a nu mă duce la medic pentru că nu am bani, pentru că va trebui să plătesc peste tot. ″

Până acum analizele medicale, uzuale sau paraclinice, precum RMN şi CT, erau gratuite dacă pacienţii aveau bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, indiferent că erau făcute la stat sau la privat.

Dar, odată cu instituirea coplăţii, furnizorii privaţi vor avea dreptul să ceară bani de la bolnavi pentru a-şi acoperi costurile. Însă atunci când e vorba de operaţii, pacienţii pot plăti mai puţin, susţin reprezentanţii spitalelor private. O mai mare concurență ar duce la tarife mai mici. Anumite servicii medicale e posibil să rămână gratuite inclusiv la furnizorii privaţi - de exemplu, radiografiile.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: ”Pe anumite pachete de investigaţii, nimeni nu va încasa niciun leu. Făcând aceste modificări, pacientul are acces mult mai facil la sistemul privat şi nu va mai trebui poate să-şi facă credite la bancă.″

Coplata nu va putea fi cerută de unităţile sanitare de stat şi nici de medicii de familie.