Consiliul Fiscal: Populatia va simti in buzunar efectele revenirii economice peste doi-trei ani
O crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, estimata de Guvern pentru anul in curs, nu va schimba situatia financiara a populatiei, care va simti revenirea economica probabil peste 2-3 ani, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In acest moment putem spune un sigur lucru cu probabilitate mare: economia s-a stabilizat, nu stim daca exista un trend de recuperare economica cert, dar practic perioada urmatoare va trebui sa vedem. Oricum recupererea economica va fi una inceata, iar o crestere economica de 1,5% pentru Romania este mica si nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumparare, de venituri ale populatiei. Pentru ca populatia sa simta si la buzunar vor mai trece probabil 2-3 ani. Atentie, daca vrem sa simtim asta in mod sustenabil", a afirmat Dumitru.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca nivelul de trai va creste diferentiat si primele beneficii vor fi inca din acest an in sectoarele legate de productie si export, dar se va simti mult intarziat in zona bugetara, iar beneficiarii de asistenta sociala vor ajunge la standardul din 2008 abia in 2015.
"Parerea mea este ca maniera in care se redreseaza si, sper, va creste economia romaneasca in perioada urmatoare, fiind bazata numai in subsidiar pe consum si in principal pe export si productie, va imprima si caracteristicile corespunzatoare legate de cresterea nivelului de trai si de perceptia acestei cresteri. Se va face mult mai lent decat dupa redresarea din anul 2000", a declarat Isarescu.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
Economia a crescut cu 7,3% in 2008, iar in 2009 a inregistrat o contractie de 7,1%. Anul trecut, PIB-ul a scazut cu 1,3%.
Fondul de salarii poate creste anul viitor doar cu 5% daca economia va avansa cu 1,5% în acest an si cu 3,9% in 2012, iar pensiile s-ar putea majora cu cel puţin 7%, a mai declarat Dumitru.