Cercetatorii spun ca li s-au luat in jur de 500 milioane de lei pentru proiecte aflate deja in derulare. ''Daca se taie banii la jumatatea proiectului, putem sa-l aruncam la cos'', spune mahnit George Epurescu.

Una dintre lucrarile care vor avea de suferit se desfasoara astazi in cadrul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Inginerie Electrica si face parte dintr-un mare proiect international. Aici se fabrica electromagnetii necesari unei unitati de cercetare in fizica nucleara din Germania. Romania este membra in acest consortiu si risca acum, din lipsa de fonduri, sa nu-si respecte angajamentul. ''Am investit in utilaje si oameni si riscam sa ramanem cu proiectele neterminate fara bani'', sustine Ionel Chirita, sef laborator.

De altfel, aceasta taiere de fonduri, afecteaza intreaga cercetare romaneasca de la medicina, pana la fizica, biologie, chimie sau agricultura.

In aceste conditii nu este de mirare ca pierdem in fiecare an oameni valorosi. Catalin are 32 de ani si deja face cercetare in Franta. Totul pe banii guvernului de la Paris. ''Voi veni cu parere de rau aici doar sa vizitez tara. Acolo nu se pune problema sa nu existe o respectare a termenelor date de autoritatea contractanta'', sustine Catalin Constantinescu.

Specialistii spun ca banii lor vor fi directionati catre laserul de la Magurele. Este, intr-adevar, cel mai mare proiect in care a fost implicata vreodata Romania, insa 85% din finantare vine de la Uniunea Europeana.

In plin scandal, conducerea Consiliului National al Cercetarii Stiintifice si-a dat demisia in bloc.