"Cea mai mare provocare a Romaniei si a multor tari din Europa de Est o reprezinta problema demografica. Este mai importanta decat aderarea la UE si NATO, cati oameni traiesc in tara asta", a afirmat miercuri Barsan, citat de Mediafax.

El a aratat ca in anul 1980 s-au nascut 380.000 de copii, cu varsta de 34 ani in prezent, in 1990 s-au nascut 350.000 de copii (24 ani in prezent), iar cei care au ajuns la varsta de 18 ani totalizeaza 240.000 de persoane.

"In acest moment, dupa cum arata lucrurile, mai degraba in continuare majoritatea puterii de cumparare in urmatorii 20 de ani va veni de la cei nascuti in anii '70-'80, in timpul decretului faimos, in timp ce tinerii sunt tot mai putini si acest lucru ne va pune foarte mari probleme in viitor", a aratat vicepresedintele Ursus.

Barsan spune ca sunt necesare strategii pe termen foarte lung, de circa 50 de ani, care sa incurajeze natalitatea si sa descurajeze avortul, sa "aduca inapoi" diaspora, sa atraga talente din afara tarii, din UE, dar si sa promoveze conceptul de familie.

"Daca nu o sa fie oameni in jur, nu o sa fie business, nu o sa fie crestere. Este foarte important ca, indiferent ce se intampla cu ramura demografica, afacerile sa se adapteze si sa-si muleze programele pe tineri, sa-i inteleaga cine sunt si cum sunt", a punctat reprezentantul Ursus.

Romania a inregistrat anul trecut sub 180.000 de nou-nascuti, record negativ dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Potrivit estimarilor Institutului National de Statistica, populatia Romaniei va continua sa scada, cu 6-7 milioane de locuitori pana in 2060.

"In nicio varianta de proiectare, populatia Romaniei nu va inregistra cresteri. In varianta optimista (presupunand cresterea fertilitatii, cresterea sperantei de viata si un sold pozitiv al migratiei externe), in 2060, tara noastra ar avea cu 5,7 milioane locuitori mai putin fata de 2013, iar in cea pesimista (presupunand scaderea si apoi mentinerea la un nivel redus a fertilitatii, cresterea sperantei de viata si un sold pozitiv al migratiei externe) populatia s-ar diminua cu 7,2 milioane locuitori", mentioneaza INS.

La 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a Romaniei era de 19,94 milioane de locuitori, in scadere cu 0,4% fata de 1 ianuarie 2013, in principal ca urmare a sporului natural negativ (-70.812 persoane).