Dosarul mitei! Partenerul lui Chelu catre Fatuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final!
Stefan Badea, partenerul de afaceri al lui Catalin Chelu (foto), i-a propus, in 9 noiembrie, secretarului de stat Dan Valentin Fatuloiu "500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final", sumele fiind consemnate pe o hartie, fara a se discuta despre ele.
"Chiar din primele secunde ale intalnirii (care a avut loc in biroul secretarului de stat, n.r.), Badea Stefan i-a solicitat denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin o coala de hartie si un pix, iar ulterior a consemnat olograf urmatoarele mentiuni: «500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final» (inscris care a fost ridicat si atasat la dosar). Pe aceeasi coala de hartie, pentru a evidentia totalul acestor sume, denuntatorul Fatuloiu Dan Valentin a consemnat olograf, in partea dreapta a datelor scrise de inculat, ca este vorba despre «1.000.000 EU»", se arata in referatul cu propunerea de arestare a lui Catalin Chelu si a celor trei complici ai sai.
Conform cronologiei evenimentelor care fac obiectul dosarului "mita la MAI", fiul secretarului de stat, Alexandru Fatuloiu, s-a intalnit in 20 august cu Stefan Badea si Antonel Bunu, doi dintre apropiatii lui Catalin Chelu, discutia fiind inregistrata ambiental.
Potrivit convorbirilor, Alexandru Fatuloiu i-a dat lui Antonel Bunu numarul de telefon al tatalui sau, pentru a fi transmis mai departe omului de afaceri Catalin Chelu, "urmand ca pe viitor discutiile referitoare la interventiile pentru facilitarea solutionarii favorabile a unor dosare" sa fie purtate numai de Dan Fatuloiu cu Chelu.
In acest context, Antonel Bunu si-a exprimat neincrederea fata de discretia lui Catalin Chelu, spunand ca "e prost de gura", dar a acceptat totusi ca discutiile legate de ce urma sa obtina sa fie purtate de Chelu cu Dan Fatuloiu.
Totusi, Bunu a cerut ca Dan Fatuloiu "sa nu abordeze subiectul privitor la folosul oferit cu titlu de mita, afirmand ca acest lucru reprezinta sarcina sa".
"In acest sens, Bunu Antonel a precizat: «Eu sunt de acord sa ma onorez, chiar si in avans, nu-i problema asta, sunt solvabil, adica nu mi-e teama de esecuri sau de nerealizari», mentionad si ca: «Eu, de saptamana viitoare, cu Stefan (Badea, n.r.), ne apucam de treaba»", se consemneaza in documentul citat.
Ulterior, a mai avut loc o serie de discutii intre toate partile implicate, pana la data de 9 noiembrie, cand in discutia dintre Badea si Dan Fatuloiu s-a precizat exact suma totala propusa ca mita secretarului de stat.
"Badea Stefan a explicat ca s-a stabilit sa fie data denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin suma totala de 1.000.0000 de euro, urmand ca o prima transa de 50.000 de euro sa ii fie remisa in numerar, o a doua transa, de 300.000 de euro, prin intermediul denuntatorului Fatuloiu Alexandru, adica sub aparenta unei afaceri care sa fie derulata prin societatea acestuia, iar o a treia transa, de 200.000 de euro sa fie data tot in numerar, dupa obtinerea solutionarii favorabile a dosarelor in care sunt cercetati Chelu Catalin si apropiatii acestuia", se arata in actul DNA.
Dan Fatuloiu i-a cerut lui Badea ca fiul sau, Alexandru Fatuloiu, sa nu fie implicat in modul in care vor fi remisi banii.
Totodata, Dan Fatuloiu i-a precizat lui Stefan Badea ca vrea sa discute problema implicarii sale, precum si despre mita care ii era oferita cu omul de afaceri Catalin Chelu. Badea i-a spus secretarului de stat ca lui Catalin Chelu ii este frica de o eventuala "capcana", ceeea ce face dificila organizarea unei intalniri.
Stefan Badea a mai spus ca omul de afaceri Catalin Chelu nu trebuie sa stie despre intreaga suma ce ii va fi data lui Dan Fatuloiu, ci doar despre prima transa, care reprezinta suma de 500.000 de euro, in numerar.
Fatuloiu l-a intrebat pe Badea daca isi opreste si el o parte din cei un milion de euro, iar acesta i-a confirmat ca ii va reveni si lui o parte, fara a precizat despre ce suma este vorba.
Ulterior, Badea a plecat, revenind insa in biroul secretarului de stat impreuna cu Gabriel Constantinescu, un alt apropiat al lui Chelu.
Dan Fatuloiu le-a aratat acestora lista cu dosarele in care se fac cercetari fata de Catalin Chelu si de alte persoane apropiate acestora, intre care si Gabriel Constantinescu.
Constantinescu a constatat ca este "vizat in mai multe dosare penale decat cele despre care avea cunostinta".
"Denuntatorul (Dan Fatuloiu, n.r.) i-a intrebat pe cei doi care dintre acele dosare doreau sa fie solutionate favorabil cu prioritate, iar Badea Stefan a raspuns ca toate, iar Constantinescu Gabriel a adaugat ca este interesat ca Fatuloiu Dan sa se implice pentru facilitarea solutiorii favorabile in special a dosarelor care sunt instrumentate de DIICOT", se mai arata in referatul cu propunerea de arestare.
In aceeasi discutie s-a precizat ca suma de 500.000 de euro ii va fi data lui Dan Fatuloiu in cursul lunii noiembrie. Mai mult, Stefan Badea a subliniat ca restul sumei de bani promisa va fi data in modalitatea prezentata de el, "mentionand si ca se va ajunge 700.000 - 800.000 de euro".
Dan Fatuloiu a insistat ca banii sa fie dati direct de Chelu. Astfel, in seara de 12 noiembrie, in jurul orei 21.00, Dan Fatuloiu s-a intalnit in biroul sau de la MAI cu Stefan Badea, care i-a transmis ca afara este Catalin Chelu, precizand ca omului de afaceri ii este teama sa poarte discutia in acel loc deoarece convorbirea ar putea fi inregistrata.
S-a cerut ca intalnirea sa aiba loc in alta parte, dar pentru ca Dan Fatuloiu a refuzat, Badea a plecat din birou, iar dupa 15 minute a revenit insotit de Catalin Chelu si Gabriel Constantinescu.
Catalin Chelu a pus in functiune un dispozitiv de bruiaj, pentru impiedicarea unei eventuale inregistrari.
Dan Fatuloiu l-a intrebat pe Chelu de ce nu l-a contacat pe telefonul pe care l-a transmis prin intermediul fiului sau, omul de afaceri eschivandu-se in a da un raspuns.
Omul de afaceri Catalin Chelu i-a mai spus lui Fatuloiu ca a aflat ca provin din aceeasi zona a tarii, afirmand "ca nu este interesat in mod deosebit de acele dosare penale, insa este deranjat de masurile dispuse de denuntator, in calitate de secretar de stat, pentru impulsionarea ritmului anchetei si conexarea unora dintre cauze".
Totodata, Chelu a precizat ca in cazul in care va fi chemat pentru audiere in vreunul din dosarele penale, "va da in vileag, folosindu-se si de mass-media, incercarile esuate ale denuntatorului (Dan Fatuloiu, n.r.) de a-l fi ajutat pe Vasii Gheorghe sa castige licitatia de preluare a pachetului majoritar de actiuni la SC Alprom SA Pitesti.
Fatuloiu a negat implicarea in cele sustinute de Chelu, precizand ca masurile dispuse de el ca secretar de stat nu l-au vizat in mod special pe Chelu, intrucat s-a procedat la fel si in cazul unor alte dosare penale, care se refera la acelasi gen de infractiuni.
Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea au fost arestati, duminica dimineata, de Tribunalul Bucuresti.
Catalin Chelu este acuzat de dare de mita si cumpararea influentei in timp ce Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu si Stefan Nitache Badea sunt cercetati pentru complicitate la infractiunea de dare de mita.
Catalin Chelu si celelalte trei persoane retinute in cazul presupusei mite oferite lui Dan Valentin Fatuloiu au fost arestati peventiv pentru 29 de zile, dupa ce instanta Tribunalului Bucuresti a admis, duminica dimineata, cererea procurorilor DNA.
Unul dintre avocati a spus ca in acest caz sunt si probe ambientale.
Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea au fost dusi in arestul Directiei Cercetari Penale.
Hotararea Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Avocatul omului de afaceri galatean Catalin Chelu, Ioana Ionescu, a declarat, ca fapta de cumparare de influenta, una dintre cele doua acuzatii aduse clientului sau, nu s-a consumat deoarece banii nu au fost dati.
Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea au fost retinuti, sambata dimineata, de procurorii DNA, dupa 12 ore de audieri.
Catalin Chelu este acuzat de dare de mita si cumparare de influenta, iar Stefan Badea este acuzat ca i-ar fi facilitat intrarea lui Chelu la Fatuloiu, a spus avocatul Ionescu.
Avocatul a aratat ca Chelu a declarat in fata procurorilor ca nu i-a dat bani lui Fatuloiu si ca nu era speriat de dosarele in care este vizat.
Chelu le-a mai spus procurorilor ca orice afacerist mai important din Romania are astfel de dosare si ca, in opinia sa, acest caz nu este decat o facatura, in incercarea "decapitarii" societatii Alprom, unde el este actionar majoritar, impreuna cu alte doua persoane din cele retinute.
Intrebat in legatura cu flagrantul, avocatul a spus ca Chelu ar fi fost in biroul chestorului Dan Valentin Fatuloiu, iar omul de afaceri a fos apoi condus de acesta la masina sa, dupa plecarea secretarului de stat fiind momentul in care au intervenit anchetatorii.
Directia Nationala Anticoruptie a organizat, vineri, un flagrant delict in cazul omului de afaceri galatean Catalin Chelu, dupa ce ar fi incercat sa ii ofere mita 50.000 de euro secretarului de stat in MAI Dan Valentin Fatuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate in lucru la unitati de parchet, intre care si DIICOT.
Gabriel Constantinescu si Antonel Bunu, apropiati ai omului de afaceri Catalin Chelu si asociati in firme alaturi de acesta, au fost prinsi alaturi de Chelu in urma flagrantului delict din fata sediului MAI. Cei doi ar fi venit, vineri, impreuna cu Chelu pentru a-i oferi mita lui Fatuloiu.
Dupa realizarea flagrantului, in fata sediului MAI, Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu si Antonel Bunu au fost condusi de procurori la sediul DNA, unde au fost audiati mai bine de 12 ore.
Si secretarul de stat in MAI Dan Valentin Fatuloiu a fost, vineri seara, la DNA, pentru a da declaratii in cazul presupusei mite pe care i-ar fi oferit-o omul de afaceri Catalin Chelu.
Secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu a declarat, vineri seara, inainte de a pleca de la MAI la Directia Nationala Anticoruptie, ca cel care a vrut sa ii dea mita a venit la el in birou.
Fatuloiu nu a facut precizari in legatura cu mita pe care i-ar fi oferit-o Catalin Chelu, el spunand doar ca mituitorul "a venit in birou".
"Mituitorii au fost prinsi in flagrant de DNA", a declarat pentru Gandul chestorul Fatuloiu, precizand ca acestia voiau sa rezolve niste dosare si i-au oferit "doua case, doua masini si 50 de mii de euro".
Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru Gandul ca masinile au fost descoperite de procurorii DNA chiar in parcarea Ministerului de Interne. Este vorba despre doua BMW-uri albe, la fata locului fiind gasite si actele caselor si banii, valoarea totala a mitei fiind de un milion de euro.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au in lucru trei dosare in care figureaza numele lui Catalin Chelu, insa acesta nu se afla inca sub invinuire. Investigatiile se afla in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul comiterii infractiunilor de spalare de bani, evaziune fiscala si referitoare la piata de capital.
Catalin Chelu este proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la Bursa de la Bucuresti, cu 14 companii la care este actionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse, fiind totodata un personaj controversat, presa acuzandu-l, intre altele, ca a devalizat Rotes SA.
Potrivit "Topului Forbes 500 miliardari", Catalin Chelu (44 ani) are o avere estimata la 17 milioane de euro (locul 312 pe Romania) si este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe bursa romaneasca de actiuni.
Catalin Chelu a fost prezentat in presa ca fiind un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si ca ar fi fost folosit de acesta ca interpus in diferite achizitii.
O alta tentativa de mituite in care ar fi fost implicat Fatuloiu a avut loc in 2006. Atunci, cel care ar fi urmat sa ii dea mita lui Fatuloiu, Florea Olteanu, administrator al unei societati agroindustriale din Valcea, l-ar fi acuzat pe acesta ca i-ar fi cerut, prin intermediul unui intermediar, 5.000 de euro pentru rezolvarea favorabila a unui dosar.
Presa relata atunci despre o presupusa operatiune de prindere in flagrant delict ratata care l-ar fi vizat pe chestorul Fatuloiu.
DNA arata, intr-un comuncat de presa din 21 februarie 2007, ca in urma unei sesizari facute de Florea Olteanu in 21 august 2006, procurorii anticoruptie au reusit prinderea in flagrant delict a invinuitei Maria Gogoasa, aceasta avand asupra sa suma de 5.500 de euro primiti de la denuntator.
"Din probele administrate a rezultat ca banii fusesera pretinsi cu promisiunea ca va uza de presupusa influenta asupra chestorului principal de politie Fatuloiu Dan Valentin, pentru ca acesta din urma sa ia masurile necesare ca mai multe dosare penale inregistrate la IPJ Valcea si Politia Brezoi (dosare constituite ca urmare a plangerilor formulate de denuntator) sa fie solutionate in mod corect. Din probele administrate nu a rezultat, in niciun fel implicarea chestorului principal Fatuloiu Dan Valentin la savarsirea faptei, motiv pentru care, la data de 12.09.2006, procurorii au dispus declinarea competentei pentru solutionarea cauzei fata de invinuita Gogoasa Maria pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti", preciza atunci DNA.
Pe acelasi subiect: