Cat vei trai? Raportul care dezvaluie diferentele dramatice in ceea ce priveste speranta de viata pe intreg Globul
Cu totii ar trebui sa ne mutam la Monaco. Sau, mai bine zis, ar fi trebuit sa ne nastem la Monaco. Al doilea cel mai mic stat din lume are cea mai mare rata a sperantei de viata la nivel mondial : 89,68 ani. Cu cinci ani mai mult peste toti, potrivit datelor CIA World Factbook.
La polul opus se afla statul african Chad, care bifeaza un nivel socant al sperantei de viata: 48,69 ani.
America e pe locul 51, cu varsta de 78,49 ani. Sta mai prost decat Canada (81,48 ani), Australia (81,90), Noua Zeelanda (80,71), Japonia (83,91) si Marea Britanie care si-a adjudecat pozitia 30 (80,17 ani).
Romaniei i-a revenit locul 109 din cele 222 de state care au fost luate in calcul pentru realizarea acestui raport, cu o varsta de 74, 22 ani. Stam mai prost decat China, Ungaria, Oman, Kuweit, Libia, Cuba si Mexic.
Oamenii traiesc cel mai mult in tarile dezvoltate cu un sistem medical bine pus la punct si finantat de stat, precum Japonia, Canada si Marea Britanie, care inregistreaza printre cele mai mari rate ale sperantei de viata.
Cea mai mare tara din top 5 este Japonia.
Nivelul sperantei de viata in America de Sud este in general de 10 ori mai mic decat cel din America de Nord.
Oamenii traiesc cel mai putin in tarile zonei sub-sahariene a Africii. Aici 60 de ani reprezinta cea mai inaintata varsta. Afganistanul (49,72) si cateva natiuni din Caraibe mai au o asa speranta de viata scazuta.
Datele CIA au mai aratat si ca femeile traiesc in general mai mult ca barbatii. De exemplu, speranta de viata a unei femei in Monaco este de 93.77, comparativ cu cea a barbatului, de 85,74 ani.