In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 100,8% pentru septembrie 2015 fata de luna precedenta, arata Agerpres

Comparativ cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 139,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in august 2015.  

In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal brut, acesta s-a ridicat in septembrie la 2.541 lei, cu 1% mai mare decat in august 2015.  

Comparativ cu septembrie 2014, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,9%.  

In septembrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de august 2015. Cresterile castigului salarial mediu net fata de precedenta s-au datorat atat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru "Ziua petrolistului") si a unor sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, in functie de contracte.  

Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net au fost cu 23,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 10,5% si 16,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, transporturi aeriene, intre 3,5% si 7,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.  

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost cu 9,1% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 7,4% in extractia minereurilor metalifere, intre 2,5% si 4,5% in telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), alte activitati extractive, fabricarea altor mijloace de transport.  

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (cu 6,1%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (cu 0,9%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in septembrie fata de august 2015, cu 0,1%.  

INS precizeaza ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).  

"Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an'', explica INS.