In primul rand, pornim de la un top realizat de cei de la cnet.com si updatat pentru ultima data pe 6 mai 2011. Care sunt cele mai bune laptopuri?

Cnet ar paria ca este vorba cu siguranta si despre Apple MacBook Pro Winter 2011 (2.2GHz Core i7, 15-inch).

La noi in tara insa, un laptop Apple este inca destul de scump adica el costa minimum 4.200 de lei.

Sa ne orientam catre urmatoarea varianta!

Este vorba despre Toshiba Portege R835-P56X.

Asta tot pentru cei de la cnet.com.

In Romania, un laptop din gama mai sus-numita costa de la 3.600 de lei in sus.

Mai departe, in topul celor mai bune laptopuri troneaza si Samsung Series 9 NP900X3A (13-inch).

Dar daca iti doresti ceva cu adevarat deosebit ar trebui sa nu uiti de Alienware M14x.

 

Care sunt criteriile dupa care alegi un laptop?

Dar care sunt criteriile dupa care alegi un laptop? Avem enumerati si explicati mai jos pasii care ar trebui urmati in luarea deciziei de cumparare a unui astfel de produs.

Destinatia de utilizare a laptopului  

Cand te-ai hotarat sa-ti cumperi un laptop, ar fi bine sa stii cat mai precis pentru ce vrei sa-l utilizezi: Jocuri, aplicatii, grafica, filme, muzica, etc. Vei avea nevoie de o configuratie diferita de la un caz la altul.

Bugetul disponibil

Stabilirea bugetului este pasul urmator. In functie de cati bani ai la dispozitie, urmeaza sa cauti cel mai performant laptop care sa se incadreze in suma si sa se plieze pe nevoile tale de utilizare.

Daca vei opta pentru cele mai ieftine modele, sub 1.500 lei, trebuie sa fii constient ca in afara de navigare pe Internet, muzica si filme nu vei putea face mare lucru cu el. Nu vorbim aici de oferte, ocazie cu care puteti gasi laptopuri de performante medii la un pret mic.

Daca te incadrezi cu bugetul in categoria de preturi medie, intre 1.500 si 3.000 lei aici oferta este foarte bogata si ai de unde alege.

Daca ai un buget de peste 3.000 deja ai trecut la categoria celor mai performante.

Cum alegi configuratia laptop-ului?

1. Primul lucru la care te uiti este procesorul. Asigura-te ca este unul de tipul pentium dual core, amd X2, core2duo, etc. Apoi este de preferat ca memoria cache sa fie de peste 1mb. De asemenea, frecventa procesorului ar trebui sa fie de peste 800MHz.

2. Memoria RAM. Trebuie sa aiba cel putin 1GB , de preferat 2Gb si sa fie posibila upgradarea la 4Gb, eventual mai mult. Apoi, frecventa memoriei , ar trebui sa fie de peste 800 MHz .

3. Placa video. Daca veti folosi laptopul la jocuri sau grafica ar fi bine ca placa video sa fie speciala, cu o memorie de peste 512 DDR2, si cu o frecventa adecvata scopului pentru care il cumparati.

4. Hard disk. Modelele actuale au in majoritatea cazurilor peste 250GB. Dar daca aveti nevoie de memorie mare, exista oricand solutia simpla de a cumpara un hard disk extern unde sa va stocati datele.

5. Conectivtate. Majoritatea laptopurilor noi sunt dotate cu wireless bluetooth . Este indicat sa aveti si mai multe porturi USB, care sa nu fie dispuse unul langa altul, pentru a le putea folosi simultan.

Cum stam?

Romanii vor continua si in acest an sa cumpere insa tot mai multe laptopuri, fiind alternativele preferate pentru greoaiele PC-uri.

De exemplu, computerele portabile vor genera si in acest an grosul vanzarilor pentru eMag si pcFun, cei mai mari retaileri IT&C din Romania, scrie Ziarul Financiar.
 
In strainatate, clientii nu se mai dau atat de mult in vant dupa laptopuri precum romanii. Tendintele vizeaza achizitii de  tablete PC-uri precum Apple iPad. Sa nu uitam ca recent a fost lansat iPad 2.

Piata mondiala de PC-uri este asteptata sa creasca cu 16% in acest an, la 409 de milioane de unitati. Analistii de la Gartner sustin ca in timp ce consumatorii nu prea mai cumpara laptopuri, companiile continua procesul de inlocuire a PC-urilor.

Citeste si:


Inchiriaza un laptop in loc sa-l cumperi!