Situatia este identica in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor exprimat in PPS, Bulgaria si Romania fiind la aproximativ jumatate fata de media inregistrata in restul statelor membre.  

In 2014, in Uniunea Europeana, AIC pe cap de locuitor exprimat in PPS a variat de la 51% din media din UE, in cazul Bulgariei, si 57% din media din UE in cazul Romaniei, pana la 141% in cazul Luxemburgului si 123% din media din UE in cazul Germaniei.  

In ceea ce priveste PIB per capita in 2014 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard), Romania s-a situat la 55% din media Uniunii Europene, in crestere fata de 54% in 2013.

Romania ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 47% din media UE.  

Anul trecut, cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (266%) fata de media din UE, urmata de Germania (124%).