Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane pretind ca ar fi proprietari pe cladiri si terenuri importante din toata tara. Doar in Bucuresti revendica printre altele cladirea liceului Dinu Lipatti, a Academiei Militare, terenul pe care este construita Casa Presei Libere, dar si alte unitati de invatamant si spitale. Exista sute de procese prin care au cerut sa le fie retrocedate, dar statul roman nu-si permite acest lucru.

In aceste conditii, clericii spun ca propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea e inadecvata. Prelatii fac trimitere chiar si la decizia luata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, acum 150 de ani, si care nu a fost contestata de nimeni pina in zilele noastre.

''Sprijinul de la bugetul de stat pentru culte nu este un privilegiu, ci o obligatie asumata de statul roman dupa confiscarea proprietatilor bisericesti mai intai de catre Alexandru Ioan Cuza, iar apoi de catre regimul comunist. Cea mai mare parte sunt institutii publice, spitale, scoli, gradinite", a declarat Constantin STOICA - purtatorul de cuvantal Patriarhiei Romane.

Cuza a decis in 1863 ca toate averile manastiresti din Romania sunt si raman ale statului. Apoi au venit si comunistii care au confiscat bunurile bisericii.

Pe acestea dupa 1990 clericii le-au cerut inapoi insa, spun ei, au primit doar 15%.

Tocmai de aceea, nici nu vor sa auda acum de initiativa legislativa a deputatului Remus Cernea. Acesta a propus, pe baza modelului german, ca fiecare cetatean sa redirectioneze o parte din impozitul sau pe venit catre un cult religios. Asa cum se procedeaza in prezent cu cei 2% dati pentru ONG-uri. Astfel statul roman NU ar mai contribui la salariile prelatilor.

"Bisericile ar beneficia de un venit substantial, sigur si predictibil. Ar fi mult mai bine pentru biserici si cultele din Romania sa aiba finantare directa de la cetatean si sa nu mai depinde de interesele politicienilor", a spus Remus Cernea, deputat Partidul Verde

Altfel, statul e in prezent darnic cu bisericile. Le scuteste de impozitul pe profit pentru veniturile din vanzarea obiectelor de cult, din chirii sau din alte activitati economice. Si NU pune decat o conditie: sumele obtinute sa fie folosite pentru intretinerea si construirea lacasurilor de cult, dar si pentru activitati de invatamant si protectie social si ele la randul lor fiind scutite de plata TVA-ului. Problema e ca nimeni nu verifica daca banii au fost sau nu cheltuiti corect. 

Favoruri vin si din partea primariilor. Exista scutiri si la plata impozitelor pe cladiri.

La toate acestea se adauga salariile celor 14.500 de preoti de la bugetul de stat, batute in cuie: 750 de lei pe luna.

Chiar daca deocamdata vorbim despre o idee, politicienii contesta proiectul si il vad ca pe o palma data bisericii. De departe cel mai virulent a fost deputatul George Becali.
 
Si premierul Victor Ponta a asigurat ca nu va sustine aceasta initiativa.