Banii de hartie sunt mediul perfect de schimb de bacterii, acestia trecand cel mai des dintr-o mana in alta.

Analizand banconta de 1 dolar, expertii au descoperit  mii de bacterii, mult mai multe fata de studiile precedente cand au examinat mostre la microscop.

Chiar si asa, au gasit doar 20% din ADN-ul non uman, pentru ca multe microorganisme nu au fost inca inscrise in baza genetica de date. 

Cea mai abundenta specie de bacterii este cea care provoaca acneea. De asemenea, sunt multe care duc la ulcere, gastrite, pneumonie sau infectii cu stafilococi, spun oamenii de stiinta. Altele sunt purtatoare de gene responsabile cu rezistenta la antibiotic.

"A fost uimitor pentru noi sa facem aceste descoperiri," spune Jane Carlton, director al programului de la Universitatea din NY. "Am gasit microbi care cresc la propriu pe bani”.

Cercetarea lor ofera o imagine importanta a problemei internationale a banilor murdari la propriu. De la rupii la euro si dolari, banii de hartie sunt cei mai folositi din lume. Multi experti in medicina sunt ingrijorati ca pot deveni o sursa de contaminare.  

Bancile centrale si trezoreriile se tem de obicei ca banii sa nu fie contrafacuti si sunt preocupate de rezistenta lor si nu de microbi, spun cercetatorii. 

Pentru a face banii mai rezistenti, anumite state i-au creat din polimer. Intr-un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Ballarat din Australia, din 2010, au fost testate bancnote din 10 tari, luate din supermarketuri sau cafenele.  Au observat ca pe banii din plastic erau ceva mai putine bacterii.  "O bancnota din polimer nu este absorbanta. Ceea ce este un atu", spune Philippe Etienne, manager director la Innovia Security Pty Ltd., compania care face bancnote pentru 23 de tari.  Altii au descoperit, din contra, opusul.