"Astazi, in Romania, din ce in ce mai putini salariati sunt protejati de negocieri colective. In prezent, suntem pe primul loc in spatiul Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul de salariati protejati de contracte colective de munca. Deci, avem cel mai scazut numar de salariati protejati de contracte sociale de munca si avem cel mai mare numar de salariati platiti cu salariul minim pe economie. Cei doi indicatori se leaga unul de celalalt. Astazi avem aproape 20% din total salariati platiti la salariul minim sau putin peste salariul minim. Asta nu inseamna nimic altceva decat saracie, un model economic pe care Romania nu poate sa creasca, un model economic care nu face nimic altceva decat sa continue sa impinga romanii cu valoare de intrebuintare catre alte piete de munca din Europa si din aceasta lume. Procesul de migratie va continua", a declarat Dumitru Costin, transmite Agerpres.

Gradul de acoperire a angajatilor prin contracte colective de munca a fost de numai 36% anul trecut.

Costin a subliniat ca "angajatorii in loc sa plateasca salariile corect, in loc sa inregistreze corect contractele individuale de munca cu valorile respective, prefera sa plateasca salariatii la salariul minim, iar diferenta in bani sa le fie data in plic"

Doar 15% dintre companiile active cu mai mult de 10 salariati si 87% dintre cele cu mai mult de 50 de salariati aveau incheiat in 2013 un contract colectiv de munca la nivel de unitate. 

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit joi cu liderii confederatiilor sindicale la Palatul Cotroceni.

Functionarii din administratia publica locala, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, au intrat joi in greva generala de o zi, nemultumiti de dezinteresul Guvernului fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din acest domeniu.