Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, ca aceasta crestere a pretului carburantilor este imorala, dar nu ilegala.

Mai mult, majorarea preturilor nu se poate justifica prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere.

Premierul solicita ANAF-ului declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile petroliere. "Solicit ANAF declandarea inspectiilor fiscale generale la societatile in cauza, pentru a vedea daca veniturile realizate din cresterea preturilor la combustibili sunt respectate in profiturile fimelor si, implicit, in impozite si taxe platite la bugetul de stat. De asemenea, solicit Consiliului Concurentei o analiza suplimentara, pentru a observa daca a existat sau nu o practica de monopol, avand in vedere faptul ca, practic, concomitent, toate societatile din domeniu au majorat in acelasi procent pretul carburantilor", a spus Boc.

Premierul a spus ca asteapta rezultatele analizelor pentru ca Guvernul sa gaseasca solutii pentru aceasta situatie.

Bezinarii contractaca: raportul are o "serie de neclaritati"

Reprezentantii Rompetrol spun ca raportul ANAF contine "o serie de neclaritati" care nu reflecta situatia actuala, precum influenta cursului valutar. "De exemplu, influenta cursului valutar, in special leu/dolar, in modul de formare al pretului final este semnificativa, tinand cont ca materia prima este importata si platita in dolari. La acestea, se adauga si influentele macroeconomice", spun cei de la Rompetrol, potrivit Mediafax.

Rompetrol arata ca pretul carburantilor este compus din TVA, accize, costuri financiare, logistice, cu materii prime si de operare a retelei de distributie si adaosul comercial.

Ce cuprinde raportul ANAF

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL si OMV.

Verificarile efectuate au indicat ca, in cursul anului 2010, cand pretul la pompa a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situatii in care s-a declansat o crestere semnificativa a acestuia, iar analiza efectuata a indicat ca, in majoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare a deciziilor consiliilor de administratie, la nivelul tuturor companiilor verificate, preturile de desfacere la pompa fiind aproape identice.
 
"Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultat ca, in cursul anului 2010, ponderea taxelor in structura pretului la pompa a scazut de la 52,5% la inceputul anului la 49,8% la sfarsitul perioadei (inclusiv in contextul cresterii TVA la 24%), aspect de natura sa certifice faptul ca nivelul de crestere al preturilor la pompa nu poate fi justificat din punct de vedere al unei poveri fiscale", se mentioneaza in raportul intocmit de Fisc si citat de Mediafax.

Citeste mai departe: Pretul benzinei a fost majorat nejustificat, companiile nu reflecta castigul - raport oficial