Alimentele si bauturile cu un continut mare de zahar ar putea fi supraimpozitate si in Romania. Ce alte tari “taxeaza” zaharul
Zahar
Deputatul PSD Costel Lupascu a precizat vineri, intr-un comunicat de presa, ca ia in calcul sa depuna o propunere legislativa pentru supraimpozitarea alimentelor si bauturilor cu un continut mare de zahar, in conditiile in care este „ingrijorat” de cresterea alarmanta a incidentei obezitatii in randul copiilor din Romania.
“Am citit un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii care plaseaza Romania pe locul trei in Europa in ceea ce priveste obezitatea in randul copiilor si adolescentilor. Practic, 3 din 10 copii si adolescenti din Romania sunt obezi, aceasta fiind o consecinta directa a consumului mare de bauturi si alimente cu un continut mare de zahar. La copiii cu varsta de 8 ani, prevalenta obezitatii este de 26,7%. Este o chestiune de sanatate publica, deci se impune o interventie a statului”, a precizat Costel Lupascu.
Social-democratul intentioneaza sa depuna o propunere legislativa pentru supraimpozitarea alimentelor si bauturilor cu un continut mare de zahar, proiectul urmand a fi discutat in partid si in grupul PSD din Camera Deputatilor.
“Iau in calcul o lege pentru supraimpozitarea alimentelor si bauturilor cu un continut mare de zahar. Exista astfel de reglementari in Statele Unite, Marea Britanie, Franta si alte state. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor statelor sa aplice un astfel de impozit. Exista si dovezi ca astfel de masuri au condus la scaderea consumului acestor produse. Evident, inainte de a initia o propunere legislativa, ma voi consulta cu ceilalti colegi din partid si din grupul PSD de la Camera Deputatilor”, a conchis deputatul PSD.
Tari care “taxeaza” zaharul
Guvernul britanic a lansat, anul trecut, o strategie destinata combaterii obezitatii infantile prin taxarea companiilor care vand bauturi racoritoare care contin zahar, urmand ca banii sa fie investiti in programe care incurajeaza activitatea fizica si dieta echilibrata pentru scolari.
Prin introducerea unei taxe pe zahar, Marea Britanie se alatura Belgiei, Frantei, Ungariei si Mexicului, toate acestea tari introducand, sub o forma sau alta, o taxa pe bauturile racoritoare care contin zahar. Tarile scandinave au introdus si ele de mai multi taxe similare.
In cazul Marii Britanii, taxa se va aplica tuturor bauturilor racoritoare cu un continut de zahar de peste 5 grame la 100 de mililitri, urmand ca bauturile cu un continut si mai mare sa fie taxate si mai mult.
Departamentul de Sanatate al Guvernului britanic sustine ca bauturile racoritoare sunt principala sursa de zahar pentru copii, iar un copil poate sa-si asigure aportul zilnic recomandat de zahar prin consumul unei singure doze de cola care contine noua lingurite de zahar.
Jamie Oliver: Zaharul ar trebui taxat la fel ca tutunul si ca orice altceva care distruge vieti
Discutiile despre introducerea unei taxe pe zahar in Marea Britanie au fost intense in ultimii ani si a existat o presiune puternica din partea unor grupuri pentru aprobarea ei. Cel mai vehement in acest sens a fost celebrul chef britanic Jamie Oliver, care incearca de ani de zile sa convinga autoritatile de la Londra sa excluda zaharul, intr-un fel sau altul, din alimentatia copiilor.
Jamie Oliver a sustinut in repetate randuri ca zaharul este foarte daunator pentru sanatatea oamenilor, numindu-l "urmatorul tutun", motiv pentru care ar trebui impozitat la fel ca acesta din urma. Alimentele pe baza de zahar pot provoca o criza de sanatate asemanatoare cu cea cauzata de fumat, astfel ca ar trebui taxate in acelasi mod ca tutunul, considera Jamie Oliver.
"Zaharul este sigur urmatorul rau. Este, fara indoiala, urmatorul tutun, iar industria ar trebui sa fie speriata. Si ar trebui taxat la fel ca tutunul si ca orice altceva care poate distruge vieti", a declarat Jamie Oliver.
Zaharul reprezinta o problema la nivel mondial, grupul bancar Credit Suisse tragand un semnal de alarma in urma cu doi ani asupra problemelor de sanatate pe care le provoaca si a poverii financiare pe care aceste probleme o pun pe sistemele medicale din intreaga lume.
Mai multe despre:
#taxa pe zahar#obezitate
Pe acelasi subiect: