Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, arestat preventiv, alaturi de Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si consilierul acesteia, Florentin Mihailescu
Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos, Alina Bica si fostul ei consilier Florentin Mihailescu au fost arestati, sambata, prin decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie, scrie Mediafax.
Videanu, Alin Cocos si Mihailescu au fost incarcerati sambata dimineata, in timp ce Dorin Cocos si Alina Bica sunt deja in arest in alte doua dosare - dosarul Microsoft si respectiv cel al despagubirii ilegale pentru un teren supraevaluat.
In dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale, Bica este urmarita penal pentru luare de mita (doua infractiuni), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni) si favorizarea faptuitorului.
In acelasi dosar, omul de afaceri Dorin Cocos este urmarit penal pentru trafic de influenta si dare de mita, fiul sau Alin Cocos este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Florentin Mihailescu, pentru complicitate la luare de mita.
In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor in perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocos a promis, pretins si primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase suma totala de 16 milioane de euro, in transe, in schimbul influentei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica si Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea solutionarii a doua dosare de despagubire, dintre care unul in care valoarea unui teren in suprafata peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.
Pentru urgentarea solutionarii acestui dosar de despagubire, Cocos i-a dat Alinei Bica o cota dintr-un teren situat in localitatea Snagov, judetul Ilfov, in suprafata de 4.425 de metri patrati, potrivit procurorilor.
Totodata, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat si de valoarea uriasa a sumei pe care urma sa o primeasca, a acceptat solicitarea lui Alin Cocos de a cesiona 25% din drepturile de despagubire la trei persoane, indicate de acesta, in schimbul sustinerii cauzei sale la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.
In acest demers s-ar fi implicat si Florentin Mihailescu, un apropiat al lui Alin Cocos, care a intermediat relatia cu Bica, pentru rezolvarea favorabila a dosarului de despagubire, spun procurorii.
Potrivit unor documente ale DNA privind dosarul disjuns, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul sau la sfarsitul anului trecut, Alina Bica este acuzata ca ar fi primit o cota-parte dintr-un teren in Snagov, apartinand primei sotii a lui Dorin Cocos, Olguta Chiriac, iar omul de afaceri, fiul sau Alin Cocos si Elena Udrea ar fi primit bani, in urma implicarii in despagubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat. Marti a fost audiata in acest dosar si Olguta Chiriac.
Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.
Astfel, arata procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.
In acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin interventiile sale in sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.
Procurorii DNA mai arata, intr-un comunicat emis vineri, ca, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.
Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, Bica, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective sa-l angajeze pe Florentin Mihailescu (fostul sau consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de catre inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar in care ii erau virate diferite sume de bani.
Potrivit unor surse, Alina Bica ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea, cand era procuror-sef de birou in cadrul DIICOT.
Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom.
In acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihailescu documente din dosar, pe care acesta sa le consulte impreuna cu Bica. in schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihailescu si Bica un teren, fostul ofiter de Politie judiciara primind si bani pe card. in cele din urma, in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.
Surse judiciare, citate de Mediafax ca omul de afaceri Ovidiu Tender a facut vineri un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o acesteia sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat initial sotului procurorului.