Motivul principal al emigrarii l-au constituit conditiile materiale, romanii fiind atrasi de nivelul ridicat de trai din tarile in care au plecat, dar dorul de acasa i-ar face sa se intoarca, a afirmat Felix Tataru, fondator GMP Grup, care a prezentat cateva dintre concluziile unui studiu despre emigrantii romani, comandat de Romanian Business Leaders si realizat de Open-I Research.  

"Din cei pe care i-am cercetat pana acum, 70% vor sa se intoarca in tara. (...). Aproape 40% vor sa se intoarca pana in trei ani, 20% chiar anul acesta. Coruptia este principala bariera pentru care nu s-ar intoarce in tara si pe locul doi este nivelul de trai scazut din Romania. De ce totusi s-ar intoarce? Pentru a fi alaturi de cei dragi, pentru a-si petrece in tara anii de pensie si pentru ca au vazut ca in Romania nivelul de trai a inceput sa se imbunatateasca. (...). Foarte multi dintre ei spun ca ar investi in tara, in turism si in agricultura", a spus Tataru.  

El a adaugat ca aproape jumatate, respectiv 48%, cred ca situatia s-ar putea imbunatati in urmatorii ani in Romania.  

"Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care romanii din diaspora vor sa se intoarca in tara sunt dorul de casa, de cei dragi. Bariera principala este coruptia, nivelul scazut de trai si mentalitatea din tara. Romanii stabiliti peste hotare sunt preponderent optimisti in ceea ce priveste viitorul in Romania. Ei spun ca procesul migrarii are si avantaje si dezavantaje", a conchis Felix Tataru.  

Initiator al proiectului, actualul ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, a afirmat ca trebuie realizata "o unire sufleteasca si spirituala" si "sa nu mai existe doua Romanii, una aici si una in diaspora".  

"Initiatorii proiectului Re>patriot au fost animati inca de la inceput de valorile si principiile care au animat generatia de la 1918, care a facut Marea Unire. Dragostea fata de tara, fata de traditii, respectul fata de inaintasi si gandul la viitor au fost si atunci si sunt si acum reperele noastre. (...). Noi, cei din 2015, ne propunem sa continuam proiectele inaintasilor nostri, de la 1918 si chiar de mai dinainte. Ca si ei, ne propunem sa construim o Romanie puternica, cu institutii democratice solide si strans legate de structurile euro-atlantice", a declarat Marius Bostan.  

Ministrul a adaugat ca, daca in uma cu un secol un rol esential l-au jucat juristii si istoricii, in 2015 un rol esential trebuie sa-l joace antreprenorii, medicii, profesorii si specialistii in ITI.

"Tocmai de aceea, la inceputul acestui an, peste 300 de antreprenori au lansat acest proiect. Re>patriot are ca scop principal realizarea unui alt tip de unire, la care sa participe de aceasta data atat romanii din interiorul granitelor, cat si cetateni romani din diaspora. Credem ca putem realiza acest lucru doar prin cresterea increderii intre cele doua parti, prin respectarea drepturilor cetatenilor romani de pretutindeni si informarea lor corecta despre oportunitatile de afaceri pe care le au in tara", a spus Marius Bostan.  

El a spus ca diaspora romaneasca a functionat in ultimele doua secole ca o adevarata ancora, infipta adanc in solul ideilor, valorilor lumii libere, a lumii occidentale.  

"Asemenea inaintasilor nostri, noi trebuie sa realizam acum in primul rand o unire sufleteasca si spirituala, sa nu mai existe doua Romanii, una aici si una in diaspora", a conchis ministrul Marius Bostan, potrivit Agerpres.