"La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica", potrivit unui comunicat al firmei de audit in domeniul masurariilor acustice, Enviro Consult.

Astfel, in orasele mari sunt zone in care zgomotul depaseste 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli.
Printre cele mai afectate sunt persoanele care locuiesc in blocurile cu iesire la bulevarde si in apartamentele de la etajele inferioare.

Peste 85% din populatia bucuresteana este extrem de poluata fonic. Cele mai afectate zone din Capitala sunt bulevardul Magheru (zona Nottara), zona Oltenitei, bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).

La polul opus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.

In ceea ce priveste topul celor mai poluate fonic orase din Romania, acestea sunt: Bucuresti (85% din populatie afectata), Constanta (76%), Cluj-Napoca (64%), Brasov si Ploiesti (61%), Galati (55%) si Timisoara (49%), conform datelor centralizate la nivel european.

Pana la jumatatea anului urmator, 25 de orase din Romania, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot, care sa arate nivelul poluarii fonice. Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare cinci ani. Vorbim aici nu doar de orase, ci si de reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.

Compania Enviro Consult a fost infiintata in 2003 si detine aproximativ 60% din piata autohtona a masurarii zgomotului.