Jocurile au depășit muzica și filmul. Cum te angajezi și ce salariu primești într-o industrie cu afaceri de peste 188 milioane de dolari în România
Industria jocurilor video este una dintre cele mai mari din lume, iar joburile și specializările s-au diversificat masiv în ultimii ani, în condițiile în care domeniul este într-o expansiune continuă.
La nivel global, industria jocurilor video a depășit industria de muzică și de film, generând, la un loc, în 2018, aproximativ 135 miliarde de dolari, adică un avans de 10,9% față de 2017.
Estimările pentru 2021 ajung la cifra de 180 miliarde de dolari. Jocurile pe mobil au continuat să înregistreze creșteri globale importante, ajungând la o cifră de afaceri de 63 miliarde de dolari.
“Anul trecut, studiourile de jocuri video din România au realizat o cifră de afaceri de 188,5 milioane de dolari, cu 19,2% mai mare decât în anul 2017, potrivit celui mai recent raport publicat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Pe piața locală, sunt active peste 100 de studiouri de game development, prezente în București (peste 70%) și în marile orașe (Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Brașov, Târgu-Mureș, Arad)”, informează Bandai Namco Entertainment România, prezentă pe plan local din 2008, companie care face parte din grupul internaţional Bandai Namco Holdings Inc.
La un asemenea nivel de dezvoltare, este de înțeles de ce companiile din domeniu sunt printre cei mai fervenți angajatori, iar goana după talente este continuă și acerbă.
Joburi în industria de gaming: de la programare la testare
Dacă la începuturile industriei, un joc putea fi produs și de către o singură persoană, care era responsabilă de la idee și concept, la reguli, programare și design, ocupându-se inclusiv de texte și sunete, lucrurile stau cu totul diferit astăzi. Pe măsură ce jocurile au început să aibă tot mai mult succes, și joburile au început să se diversifice foarte mult.
Astăzi, industria numără programatori specializați în diverse limbaje de programare, game designeri, artiști și game Quality Assurance (QA). Mai mult, astăzi poți ajunge să lucrezi în industrie doar dacă ești cu adevărat pasionat de jocuri, dar fără să ai noțiuni de programare sau de grafică, existând poziții care nu necesită asemenea cunoștințe și abilități.
De exemplu, azi există specialiști care se ocupă de experiențele utilizatorilor în cadrul jocurilor (UI/UX Designer), de monetizarea jocurilor (Game Economy Designer), care analizează și interpretează datele despre experiența și progresul jucătorilor (Game Analyst), specialiști care se ocupă de comunicarea cu fanii jocului (Community Manager), specialiști care testează aspectele privind designul și mecanica jocurilor, specialiști care scriu povești pentru jocuri, care se ocupă de muzica jocurilor, dar și specialiști în marketing, în customer service (țin legătura cu jucătorii) ori în business.
De asemenea, jobul de Game Artist a derivat astăzi în foarte multe specializări, ca de exemplu: artist de concept, artist 2D, artist 3D, artist pentru interfețe, animator, artist specializat pe caractere etc.
Structura și varietatea pozițiilor în cadrul unui studio de dezvoltare de jocuri depind foarte mult de dimensiunea și politica fiecărei companii. În studiourile mici, de tip Indies, este foarte greu să ai angajați specializați pentru fiecare aspect al jocului; inevitabil munca se distribuie la numărul de angajați existenți în companie și cel mai probabil, o persoană acoperă mai multe roluri.
În ceea ce privește cele mai căutate joburi din industria jocurilor, în structura studiourilor există trei categorii: programarea (dezoltatorii de software), design-ul și arta (game designers, art designers) și QA (testeri). Proporția pozițiilor variază de la companie la companie. În cazul Bandai Namco, cele mai căutate joburi sunt cele de programare.
Ce salarii se plătesc în industria de gaming din România
Pachetele salariale sunt stabilite în funcție de rolurile pentru care se recrutează, de experiențele candidaților, de specializări, sunt numeroși factori care se iau în considerare. Potrivit INS și comparatoarelor salariale disponibile pe piața locală, câștigul salarial mediu net în domeniul IT se situează între 5.700 lei și depășește frecvent 7.000 lei.
"Pe lângă salarii, pachetele și beneficiile sunt foarte atractive în industria jocurilor video, în linie cu industria IT&C din România. Beneficiile sunt numeroase: program flexibil de lucru, birouri moderne, spații de relaxare oferite angajaților, bonusuri de performanță, zile libere suplimentare celor legale, abonamente medicale și abonamente la sălile de sport, acces la traininguri și conferințe, teambuildinguri și evenimente interne organizate periodic", mai explică Bandai Namco Entertainment România.
Totodată, pentru că tehnologia trebuie să țină pasul cu dezvoltarea jocurilor, studiourile sunt dotate cu cele mai noi echipamente IT de pe piață (telefoane, console, plăci grafice, tablete etc.), pe care angajații le folosesc și testează pentru dezvoltarea jocurilor. Bandai Namco oferă multe dintre aceste beneficii.
Criterii de recrutare: abilități, talente și specializări
Prima regulă în recrutarea specialiștilor din această industie este ca aceștia să fie îndrăgostiți de jocuri, sub orice formă a lor, fie că sunt board games, jocuri pe mobil, PC sau console. Dacă nu se pot imagina în locul unui jucător, va fi foarte greu să realizeze un produs pentru el. Acesta este primul lucru pe care noi îl căutăm în rândul angajaților, să fie pasionați și dedicați jobului pe care-l fac.
De asemenea, în funcție de structură, roluri și responsabilăți, căutăm candidați specializați în diverse limbaje de programare (în special în C/C++), candidați cu experiență în industrie (însă avem și programe de internship), vorbitori foarte buni de limbă engleză, oameni cărora le place să lucreze în echipă și dornici de provocări.
Echipa Bandai Namco Entertainment România lucrează la dezvoltarea și portarea pe consolele Nintendo Switch a titlurilor Bandai Namco, cunoscute la nivel global, precum Sword Art Online, seria Super Robot Wars și seria Tales.
Mai multe despre:
#tester jocuri video#Bandai Namco Entertainment România#gaming#recrutare testeri jocuri video
Pe acelasi subiect: