Internetul ingroapa afacerile traditionale. Dezvoltarea online-ului pune in pericol tot mai multe companii, de la Walmart la Intel
Walmart. Sursa: Mediafax Foto
Dezvoltarea Internetului, care a lovit intr-o prima faza publisherii de ziare, casele de discuri si agentiile de turism, prin aparitia alternativelor online gratuite, pune acum in pericol o gama mai larga de companii, de la Wal-Mart la Intel si Siemens, care se confrunta cu dileme similare. scrie Mediafax.
Impactul tehnologiei asupra afacerilor traditionale si ce fac companiile pentru a fi pregatite sa ii faca fata este in atentia multor participanti la Forumul Economic Mondial de la Davos, relateaza Bloomberg.
"Cand te intalnesti cu directorii generali de companii nu auzi decat faptul ca tehnologia progreseaza de trei-cinci ori mai rapid decat managementul. Nu stiu daca sa fiu entuziasmat sau paranoic. Inseamna ca poti face lucruri noi, dar si ca pot aparea noi concurenti, de nicaieri", a spus Dominic Barton, director general al companiei de consultanta McKinsey.
Intre participantii la sesiune s-au aflat directorul general al Qualcomm, Paul Jacobs, si seful Wal-Mart, Doug McMillon, ei discutand despre cum pot influenta inovatiile piata globala, in acest an.
Anul trecut au aparut o serie de stiri proaste pentru marile corporatii, chiar daca a inceput redresarea in SUA si Europa. In luna noiembrie, Wal-Mart a redus estimarea referitoare la profitul annual, pentru a doua oara de la jumatatea lui 2013, in conditiile in care Amazon.com isi extinde oferta online de retail.
Wal-Mart isi imbunatateaste serviciile online utilizand actuala retea de distributie si construind mari centre. Retailerul a infiintat in Silicon Valley un centru pentru comert online, cu circa 2.500 de angajati in intreaga lume.
Intel, cel mai mare producator de cipuri la nivel mondial, anticipeaza o stagnare a vanzarilor in 2014, piata semiconductorilor destinati tabletelor si smartphone-urilor fiind dominata de companii mai mici, ca ARM Holdings.
Siemens a abandonat tinta de profitabilitate si a inceput sa isi reorganizeze structura, din cauza scaderii performantelor diviziilor de infrastructura si industrie.
"Digitalizarea si software-ul au un rol tot mai important pe pietele traditionale de hardware. Asta inseamna ca apar oportunitati in multe sectoare, pentru noii-veniti", a declarat directorul general al Siemens, Josef Kaeser.
Pentru Siemens, provocarea este sa se mentina inaintea unor firme specializate in software, care intra in industrii ca echipamentele energetice.
Google a anuntat in aceasta luna achizitia companiei star-up Nest Lab, producatoare de termostate inteligente si detectoare de fum pentru locuinte, pentru 3,2 miliarde de dolari.
Siemens concureaza si cu companii precum Samsung Electronics, pe piata echipamentelor medicale. La fel ca Google, multe companii recurg la preluari pentru a evita sa le fie perturbate activitatile, in special in domeniul telecomunicatiilor, media si tehnologiei.
Cea mai mare dintre aceste tranzactii a fost cea prin care Verizon Communications preia participatia Vodafone Group la compania lor mixta wireless, pentru 130 de miliarde de dolari, reflectand potentialul tehnologiei mobile 4G.
O alta tranzactie majora este fuziunea de 30 de miliarde de dolari intre Publicis sai Omnicom Group, care va crea cea mai mare agentie de publicitate din lume. Motivul partial al tranzactiei a fost sa impiedice companii din Silicon Valley ca Google si Facebook sa inlocuiasca industria traditionala de publicitate.
Modelele de afaceri tehnologice incep sa ocupe o parte tot mai mare din topul Fortune 500, a aratat Neil Rimer, partener la firma Index Ventures.
De exemplu, industria imprimantelor 3D ar putea duce la reducerea cererii pentru bunuri fabricate traditional.
Vanzarile industriei de imprimare 3D se vor apropia de 6 miliarde de dolari pana in 2017, comparativ cu 2,2 miliarde dolari in 2012, potrivit companiei de consultanta Wohlers Associates.
Imprimantele 3D ar putea reprezenta un pericol si pentru furnizorii de componente auto si aerospatiale, daca producatorii vor opta sa le fabrice chiar ei, utilizand aceasta tehnologie.
Si industria financiara este afectata, din cauza noilor modele de plati si de imprumut. De exemplu, Alibaba Group Holding, cea mai mare companie de comert online din China, a inceput sa acorde credite companiilor mici si mijlocii.
In aceste conditii, Intel face eforturi mari sa gaseasca un nou model de afaceri, in conditiile scaderii din ultimii trei ani a cererii pentru PC-uri, si a angajat un fost director al Apple sa conduca divizia de dispozitive noi.
Riscurile sunt pe cale sa creasca odata ce asa-numita generatie a mileniului, care a crescut cu Facebook si YouTube, va intra pe piata muncii si va cere o tehnologie mai buna si mai rapida, a aratat Marcus Weldon, director pentru tehnologie la Alcatel-Lucent.
Pe acelasi subiect: