In curand, vom spune adio parolelor formate din simboluri. Cum ne vom proteja conturile personale pe internet
Pentru a functiona cu adevarat si a ne proteja, parolele trebuie sa fie lungi, complicate si trebuie schimbate frecvent. Dar tocmai din aceste motive, oamenii tind de multe ori sa le uite.
Companiile de tehnologie se grabesc sa ofere solutii care sa fie deopotriva sigure si usor de aplicat. Multe laptopuri au inceput deja sa vina echipate cu cititoare proprii de amprente, in timp ce smartphone-urile si restul device-urilor inteligente pun si ele la bataie standarde biometrice ca recunoasterea faciala sau vocala.
Anul trecut, Apple a achizitionat AuthenTec, un dezvoltator al tehnologiei de senzori pentru amprente care se regaseste acum in noul iPhone. Windows, la randul sau, promite acelasi sistem de citire pentru sistemul de operare Windows 8.1, ce va fi lansat luna viitoare.
Intre timp, Google, PayPal si Lenovo Group si-au unit puterile sub sigla FIDO Alliance (Fast Identity Online), care si-a propus sa creeze niste standarde in domeniu pentru siguranta utilizatorilor si identificarea biometrica.
Google experimenteaza deja cu un token (dispozitiv de generare a unor parole temporare aleatoare) creat de Yubico, o companie cu sediul in Palo Alto, California. Este vorba de genul de dispozitiv folosit astazi de banci, prin care utilizatorul isi poate accesa contul online. Diferenta in acest caz este data de faptul ca pentru cel creat de Google nu mai este nevoie de tastarea unor coduri pentru pornire, ci se poate conecta direct intr-un hub USB al receptorului. Acestea ar putea intra pe piata anul viitor si vor putea fi folosite pentru accesarea conturilor de Google si Gmail.
Mayank Upadhyay, director de securitate in domeniul ingineriei la Google spune ca tokenurile sunt simplu de folosit si au un sistem de criptare puternic.
“Suntem de parere ca, prin folosirea acestui token, am ridicat standardele de securitate pentru angajatii nostri mai presus de ceea ce este acum disponibil pe piata”, a spus Upadhyay, care adauga ca acesta este deocamdata compatibil cu browserul Chrome, de la Google.
“Credem ca autentificarea biometrica va castiga tot mai mult teren datorita device-urilor mobile”, spune si Ant Allan, vicepresedinte al companiei de cercetare Gartner.
Conturile online au nevoie mai mult decat oricand de protectie si, pana acum, s-au luat in considerare o groaza de metode care sa rezolve problema: de la undele cerebrale si amprente, pana la inele “magice”.
Cercetatorii de la Universitatea Berkeley, din California, studiaza undele cerebrale pentru autentificare. Semnalele emise de creier sunt masurate in timp ce subiectii isi imagineaza ca indeplinesc o anumita sarcina iar cercetatorii au reusit deja sa stabileasca niste tipare. Teoretic, o sarcina imaginata, adica indeplinita in minte, se poate transforma intr-o parola de acces.
Bratara Nymi este o alta inventie in acest sens. Ea confirma identitatea purtatorului prin niste senzori de electrocardiograma, care monitorizeaza bataile inimii si pot permite apoi accesul la o serie de device-uri, de la ipad-uri, la masini. Dezvoltatorii inventiei, comapania Bionym cu sediul in Toronto, spun ca bataile inimii unei persoane sunt mai greu de reprodus decat amprentele sau recunoasterea faciala.
Ca sa isi declare identitatea, userul atinge timp de doua minute un senzor al bratarii, in timp ce Nymi inregistreaza semnatura EKG. Cand bratara este inlaturata, dispozitivele conectate se blocheaza automat.
Bratara va avea vibratii si un mic ecran LED, bluetooth, senzori de miscare si va avertiza purtatorul cand acesta primeste e-mailuri sau mesaje pe retelele de socializare. Cei care si-o doresc pot face precomenzi. Pretul de lansare este de 79 de dolari si este de asteptat sa se mentina sub o suta de dolari.