Compania americana spera sa depaseasca astfel dificultatile financiare si tehnice care au impiedicat in trecut punerea in aplicare a unor obiective similare.  Detaliile nu sunt inca stabilite, dar proiectul va incepe cu 180 de sateliti mici de capacitate ridicata, care vor orbita in jurul Pamantului la altitudini mai joase decat cei traditionali.

Ulterior, reteaua s-ar putea extinde, au spus sursele. 

Proiectul Google este condus de Greg Wyler, fondatorul companiei O3b Networks, de comunicare prin satelit, au spus sursele.

Google a angajat, de asemenea, ingineri si de la compania specializata in sateliti Space Systems/Loral.

Costul investitiilor variaza de la 1 miliard de dolari la 3 miliarde de dolari si va depinde de designul final al retelei, precum si de o faza ulterioara care ar putea dubla numarul de sateliti.

Planul Google reprezinta ultima initiativa a unei companii din Silicon Valley de a furniza de la inaltime internet pentru a-si dezvolta afacerile. Google si Facebook mizeaza pe potentialii utilizatori din regiunile care nu au inca acces la internet pentru a-si creste veniturile si profiturile. 

Proiectul Loon al Google prevede lansarea de baloane la mare altitudine, echipate astfel incat sa asigure servicii de internet in banda larga in regiuni izolate. 

In aprilie, Google a preluat Titan Aerospace, producator de drone care functioneaza cu energie solara.

Facebook are propriul proiect de a utiliza drone pentru a oferi acces la internet.