O astfel de masura, greu de impus, intrucat Google este o companie americana, ar putea reprezenta o ultima varianta pentru tarile care vor sa evite o situatie in care operatorul celui mai utilizat motor de cautare pe internet isi striveste sistematic competitorii, a spus oficialul german, potrivit CNBC. 

"O divizare de genul celor care s-au impus pentru retelele de distributie de electricitate si gaze naturale trebuie luata serios in calcul aici. Dar nu poate fi decat ultima varianta. De aceea ne concentram asupta reglementarilor antitrust in privinta platformelor online", a scris Gabriel, intr-o opinie publicata de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Grupul american este criticat de multi ani din cauza pozitiei dominante din Europa.

Comentariile ministrului german reflecta insa un nou grad de ingrijjorare in randul guvernelor si companiilor europene ca sectorul online risca sa fie sufocat de companiile din SUA.  Circa 400 de companii, inclusiv edituri din Germania si Franta, au anuntat vineri depunerea unei noi plangeri antitrust impotriva Google. Grupul acestora, numit Proiectul Internetului Deschis, sustine ca Google promoveaza rezultate despre propriile produse, in dauna celor ale rivalilor, in cautarile online ale utilizatorilor. 

Purtatorul de cuvant al ministrului german a declarat ca Ministerul Economiei analizeaza mai multe aspecte ale afacerilor Google, inclusiv modul in care respecta dreptul la viata privata si utilizarea unor mecanisme pentru reducerea taxelor. 

O divizare a Google si altor companii de internet, desi posibila din perspectiva legilor, ar fi dificila, a avertizat purtatorul de cuvant.  In loc sa caute sa obtina separarea Google in mai multe entitati, Germania vrea noi reguli antitrust la nivelul UE care sa garanteze ca rivalii apar in cautarile online, a spus el.