Aceasta este cea mai recentă încălcare de către grupul american a protecţiei datelor cu caracter personal, dintr-un șir mai lung care a culminat anul trecut cu scandalul Cambridge Analytica, a anunţat miercuri site-ul TechCrunch.

Un server vulnerabil ar fi stocat 419 milioane de informaţii de contact ale utilizatorilor celei mai mari reţele de socializare din lume în mai multe baze de date, printre acestea numărându-se 133 milioane de conturi din Statele Unite, peste 50 de milioane de conturi din Vietnam şi 18 milioane din Marea Britanie, potrivit site-ului american.

Bazele de date conţineau identităţile utilizatorilor de Facebook - o combinaţie de cifre unică pentru fiecare cont - precum şi numerele de telefon asociate profilurilor, sexul unor utilizatori şi zona lor geografică, potrivit Agerpres.

Serverul nu era protejat cu parolă, ceea ce înseamnă că oricine putea accesa bazele de date. El a rămas online până miercuri seara târziu, când TechCrunch a contactat firma care oferea găzduirea serverului.

Facebook a confirmat parţial informaţiile TechCrunch, însă a minimizat incidentul, dând asigurări că, potrivit stadiului actual al verificărilor, numărul de conturi vizate ar fi de doar jumătate din cele 419 milioane anunţate.

Grupul a adăugat că multe dintre conturi erau copii şi că datele erau vechi. "Toate aceste date au fost retrase şi nu am identificat niciun semn care să indice faptul că securitatea acestor conturi de Facebook a fost compromisă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.

După scandalul Cambridge Analytica din martie 2018, care a dezvăluit exploatarea în scopuri politice a datelor a milioane de utilizatori Facebook fără ştiinţa lor, grupul a eliminat o funcţionalitate ce permitea căutări pe platformă cu ajutorul numerelor de telefon.

Publicarea online a numerelor de telefon expune utilizatorii la apeluri nesolicitate sau la atacuri ale hackerilor - aşa cum i s-a întâmplat recent şi directorului Twitter, Jack Dorsey, aminteşte AFP.

La sfârşitul lunii august, Facebook a dezvăluit testele pentru o nouă caracteristică ce permite utilizatorilor să controleze datele personale preluate de compania americană de pe reţeaua de socializare. Acest anunţ a venit la mai puţin de o săptămână după publicarea unor noi informaţii privind practicile Facebook, care a confirmat că a transcris mesajele audio ale utilizatorilor serviciilor sale, după ce a negat mult timp acest lucru.

La sfârşitul lunii iulie, Facebook a fost amendată cu o sumă record de 5 miliarde de dolari din partea Comisiei Federale de Comerţ (FTC) din Statele Unite pentru că nu a protejat datele personale ale utilizatorilor săi.