Facebook a fost amendata cu 150.000 de euro in Franta pentru ca nu a protejat datele utilizatorilor
Facebook
Facebook a fost amendata in Franta cu 150.000 de euro, suma maxima permisa de lege, pentru ca nu a impiedicat ca datele utilizatorilor sa fie folosite de furnizorii de publicitate, transmite Reuters, preluata de News.ro.
Autoritatea pentru protectia datelor a anuntat ca amenda impusa Facebook Inc si Facebook Ireland pace parte dintr-o investigatie europeana care are loc si in Belgia, Olanda, Spania si Germania, referitoare la practicile Facebook.
Amenda de 150.000 de euro este mica pentru o companie ca Facebook, care obtine venituri trimestriale de circa 8 miliarde de dolari si are o capitalizare de aproximativ 435 de miliarde de dolari, dar este nivelul maxim pe care il putea impune agentia cand a inceput investigatia.
In prezent, institutia poate impune amenzi de pana la 3 milioane de euro, dupa adoptarea unei noi legi in Franta, in octombrie 2016.
In 2016, autoritatea de reglementare a dat un termen limita Facebook pentru a nu mai urmari activitatile pe internet ale utilizatorilor fara consimtamantul acestora si a ordonat operatorului retelei de socializare sa opreasca unele transferuri de date personale in Statele Unite.
Facebook a argumentat ca autoritatea de protectie a datelor din Irlanda este institutia competenta sa formuleze astfel de ordine, intrucat sediul european al companiei este la Dublin.
Facebook nu a precizat, intr-un comunicat de marti, daca va contesta amenda.
Ordinul din Franta este prima actiune semnificativa impotriva unei companii care transfera date europene in Statele Unite, dupa decizia Curtii Europene de Justitie impotriva unui acord folosit de mii de companii, intre care Facebook, care reglementa aceste practici.
Dupa declararea ilegala a acordului, autoritatile pentru protectia datelor din UE si Statele Unite au avut la dispozitie trei luni sa creeze un acord alternativ.
In UE va intra in vigoare o noua lege pentru protectia datelor in 2018, iar companiile vor putea fi amendate cu pana la 4% din cifra de afaceri globala, daca nu o vor respecta.
Pe acelasi subiect: