Dacă aleg totuși să facă acest lucru, specialițtii recomandă folosirea criptării de tip end-to-end.

„Când utilizați Facebook Messenger, alegeți persoana cu care doriți să purtați o conversație, dați click pe numele său și accesați conversații secrete (Secret Conversations). Astfel se va deschide o nouă fereastră de chat, iar discuțiile vor fi criptate în totalitate și vor putea fi vizualizate doar de pe terminalele mobile unde s-a purtat discuția. Dacă mesajele transmise sunt sensibile sau doriți să nu fie asociate cu identitatea reală a interlocutorilor, recomandarea este să vă îndreptați către platforme de mesaje create special pentru extra siguranță”, precizează Bitdefender.

Facebook a dezvăluit vineri o breşă de securitate ce a afectat "aproape 50 de milioane de conturi" şi care a permis piraţilor cibernetici să preia controlul asupra conturilor deţinute de unii dintre utilizatorii acestei reţele de socializare, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei.

O autoritate de reglementare din Uniunea Europeană ar putea amenda Facebook cu până la 1,63 de miliarde de dolari pentru breşa de securitate a conturilor utilizatorilor anunţată vineri, dacă va constata că nu au fost respectate noile reglementări, mai stricte, referitoare la confidenţialitatea datelor.

Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare care supraveghează Facebook în Europa, a anunţat sâmbătă că a solicitat mai multe informaţii de la companie, despre natura şi amploarea breşei de securitate, inclusiv care sunt cetăţenii europeni afectaţi.

Inginerii de la Facebook au descoperit marţi după-amiază, pe 25 septembrie, "o problemă de securitate care afecta aproape 50 de milioane de conturi". "Tratăm acest lucru cu maximă seriozitate, pentru a-i anunţa pe oameni în legătură cu ceea ce s-a întâmplat şi în legătură cu acţiunile imediate pe care le-am luat pentru a proteja securitatea utilizatorilor", se afirmă în comunicat.

"Investigaţia noastră se află încă într-un stadiu incipient. Însă este clar faptul că piraţii cibernetici au exploatat o vulnerabilitate din codul Facebook, ce a avut un impact asupra 'View As', o funcţie ce permite oamenilor să îşi vadă propriul profil ca şi cum ar vizualiza profilul altor persoane. Acea breşă le-a permis piraţilor cibernetici să fure codurile de acces pe Facebook, pe care au putut, apoi, să le folosească pentru a prelua controlul asupra conturilor utilizatorilor. Codurile de acces sunt echivalentul unor chei digitale, care îi menţin conectaţi pe oameni pe Facebook, pentru ca ei să nu mai fie nevoiţi să îşi reintroducă parolele de fiecare dată când vor să folosească aplicaţia", au explicat inginerii de la Facebook.

Compania americană a anunţat şi primele măsuri pe care le-a luat deja pentru a remedia această problemă.

"Mai întâi, am reparat acea vulnerabilitate şi am anunţat Poliţia".

"În al doilea rând, am resetat codurile de acces pentru cele aproape 50 de milioane de conturi despre care ştim că au fost afectate, pentru a proteja securitatea lor. De asemenea, am luat şi măsuri de precauţie ce constau în resetarea codurilor de acces pentru alte 40 de milioane de conturi care au fost supuse unei vizualizări prin funcţia 'View As' în ultimul an. Ca urmare, aproximativ 90 de milioane de oameni vor trebui de acum să se conecteze din nou pe Facebook sau pe orice aplicaţie care foloseşte Facebook Login (procedura de conectare pe Facebook, n.r.). După ce ei se vor fi reconectat, oamenii vor primi o notificare în partea de sus a funcţiei lor News Feed, care le va explica tot ceea ce s-a întâmplat".

"În al treilea rând, am oprit temporar funcţia 'View As' în perioada în care realizăm o analiză amănunţită a securităţii reţelei", au precizat reprezentanţii Facebook.

Reprezentanţii Facebook au spus că nu ştiu deocamdată dacă acele conturi au fost utilizate în moduri frauduloase şi nici nu cunosc identitatea persoanelor aflate în spatele atacului cibernetic.