Lucrurile, însă, nu sunt chiar atât de facile: ca în orice demers ce implică terțe persoane, este necesar să existe cadrul propice vizitei acestui specialist, urmând o serie de pași absolut necesari.

Este necesară pregătirea pentru vizita agentului imobiliar?

În primul rând, o locuință curată și ordonată este mai ușor de propus pe piață, pentru simplul fapt că detaliile estetice atrag clienții ca un magnet. În al doilea rând, prețul cerut poate fi chiar peste cel practicat de concurență, deoarece, în condițiile în care casa arată impecabil, agentul poate evidenția anumite aspecte care să justifice prețul cerut.

Nu în ultimul rând, pentru ca agentul imobiliar să poată realiza un anunț credibil, care să atragă potențiali clienți, acesta are nevoie de materiale foto și/sau video în care evidențieze avantajele oferite de proprietatea respectivă.

Efectuarea unei curățenii generale temeinice

Primul – și cel mai important pas – ce trebuie făcut înainte de a lua legătura cu un agent imobiliar este curățenia exemplară a locuinței, atât la interior, cât și pe exterior. Utilizarea celor mai bune materiale de curățenie disponibile pe piață garantează obținerea unui rezultat excepțional și ușurează enorm efortul ce trebuie depus în acest demers.

Realizată prin eforturi proprii sau prin intermediul unei firme specializate în operațiuni de acest gen, curățenia trebuie să fie efectuată până în cele mai mici detalii, pentru a putea impresiona clienții:

- fără urme de praf sau de alte resturi;

- electrocasnice și coșuri de evacuare curățate exemplar;

- covoare igienizate în detaliu.

Cu ocazia efectuării acestor operațiuni, trebuie să fie identificate toate micile defecte ale instalațiilor, tâmplăriei sau suprafețelor, pentru a fi remediate în timp util – desigur, înainte de vizita agentului și, cu atât mai mult, a clienților.

Realizarea tuturor reparațiilor necesare

Dacă în privința curățeniei, cu puțină atenție și răbdare putem face o treabă excelentă, pentru efectuarea reparațiilor este necesară contractarea unui specialist, cel puțin pentru acelea care ne depășesc ca grad de complexitate. De exemplu, pentru repararea instalațiilor electrice sau verificarea instalatiei de alimentare cu gaz este necesară – și obligatorie, conform legii! – intervenția unui specialist.

Cu ocazia efectuării unor astfel de lucrări, toate dovezile cheltuielilor realizate și certificatele de garanție primite ar trebui păstrate, pentru a putea dovedi viitorului cumpărător sau chiriaș investițiile realizate.

Recondiționarea suprafețelor

Anumite zone, precum parchetul sau pereții, sunt mai predispuse la deteriorare, mai ales în cazul caselor locuite de familii cu unul sau mai mulți copii. Înainte de a invita agentul imobiliar pentru realizarea unei evaluări, specialiștii recomandată o evaluare atentă a acestor suprafețe și recondiționarea lor, pentru a conferi locuinței un aspect impecabil.

Dacă pereții sunt acoperiți cu tapet sau cu vopsea lavabilă, de exemplu, aceasta poate fi cu succes curățată dacă sunt folosite substanțele potrivite. În cazul în care nu se pot curăța perfect, este utilă aplicarea unui nou strat de vopsea lavabilă, pentru acoperirea petelor sau a suprafețelor imperfecte.

Parchetul, în special cel masiv sau triplu stratificat, poate fi recondiționat și lăcuit. Operațiunea presupune, însă, utilizarea unei mașini speciale și suficientă experiență în utilizare, pentru a obține rezultatul perfect.

Eliminarea mobilierului inutil sau imposibil de recondiționat

Uneori se întâmplă ca anumite piese de mobilier, cu unele defecte minore, să fie păstrate în casă, în pofida limitelor de utilizare. Cu ocazia pregătirii locuinței pentru vizita agentului imobiliar, orice piesă de mobilier ce nu poate fi recondiționată pentru a arăta impecabil sau care, pur și simplu, încarcă inutil spațiul locativ ar trebui să fie donată sau vândută. În final, un aspect aerisit, ordonat și minimalist are capacitatea de a convinge potențialii clienți că merită efortul de a se muta în locuința propusă.

 

În concluzie, cu o minimă investiție de resurse și efort, casa poate fi pregătită la un nivel profesional pentru vizita agentului imobiliar. O astfel de pregătire este absolut necesară, deoarece aspectul impecabil vinde întotdeauna și, mai mult decât atât, lasă în urmă satisfacția unei tranzacții avantajoase pentru părțile implicate în contract.