(P) Tehnologii de ultimă oră în chirurgie. Alternative moderne la operația clasică
Tehnologia care stă în spatele tratamentelor chirurgicale a evoluat, în ultimii 50 de ani, mai mult decât în toți anii precedenți la un loc.
Intervențiile complicate, cum ar fi transplantul de organe naturale sau artificiale, neurochirurgia, bypassul coronarian sau laparoscopia, erau proceduri extrem de rare sau chiar necunoscute în urmă cu 5 decenii.
Acum, însă, acestea au devenit din ce în ce mai comune și mai sigure. Mai mult decât atât, multe dintre acestea au devenit mai puțin invazive, reducând astfel riscul de apariție a complicațiilor și necesitând o perioadă mai scurtă de internare datorită recuperării mult mai rapide.
Progresele realizate în alte domenii, cum ar fi cel digital și de robotică, au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării acestor proceduri prin implementarea chirurgiei robotice sau prin folosirea internetului pentru a consulta pacienții în timp real.
Chiar dacă chirurgia robotică este, încă, destul de scumpă, multe dintre procedurile moderne au devenit foarte accesibile, permițând oamenilor să aibă o viață mai lungă și mai sănătoasă.
3 proceduri moderne de chirurgie
Datorită progreselor științei, intervenția chirurgicală nu trebuie să se rezume, obligatoriu, la incizii mari pentru a accesa zona interesată. În funcție de nevoile terapeutice, există mai multe metode chirurgicale care pot fi efectuate.
Chirurgia minim invazivă
Această metodă se referă la orice intervenție chirurgicală care nu necesită o incizie mare. Chirurgia minim invazivă se bazează pe aparatură video și control de la distanță, procedura necesitând incizii mult mai mici față de chirurgia tradițională iar, în unele cazuri, chiar deloc, aceasta utilizând orificiile naturale ale corpului. Datorită inciziilor mici, riscul de apariție a complicațiilor este mai redus, recuperarea este mai rapidă și cicatricile sunt, uneori, invizibile.
Cu toate acestea, însă, există și cazuri când acest tip de chirurgie nu poate fi aplicat sau finalizat din cauza anumitor factori, cum ar fi prezența țesutului cicatricial, în cazul laparoscopiei. Situația poate apărea în urma intervențiilor chirurgicale efectuate, în trecut, în aceeași zonă. Intervențiile de acest tip au devenit din ce în ce mai accesibile și mai sigure, vezi aici intervenții chirurgie generală, medicul specialist alegând metoda cea mai bună pentru fiecare caz în parte.
Intervenții chirurgicale cu laser
Acest tip de chirurgie folosește lasere care pot cauteriza rana, pot repara țesuturile lezate și pot distruge celulele nedorite, permițând tăierea acestora fără a afecta țesuturile din apropiere.
Laserul este, deseori, utilizat în locul instrumentelor tradiționale de tăiat în diferite specialități cum ar fi oftalmologia, ginecologia dar și pentru a înlătura diferite semne cutanate sau tumori de mici dimensiuni. Există mai multe tipuri de lasere, care pot fi folosite pentru diferite forme de tratament, în funcție de lumina emisă la diferite lungimi de undă, fie continuu, fie, intermitent.
Chirurgia robotică
În momentul de față, chirurgia robotică este una dintre cele mai populare și revoluționare proceduri. Aceste operații sunt realizate folosind sisteme speciale, cel mai cunoscut fiind unitatea chirurgicală robotică da Vinci. Utilizat, în principal, pentru operații laparoscopice, acest sistem poate fi folosit și în alte domenii ale medicinei, lista intervențiilor crescând de la an la an. În momentul de față, procedurile asistate robotic pot fi efectuate în domeniul chirurgiei generale, chirurgiei cardiace, urologiei, ginecologiei și în cadrul intervențiilor chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale.
Chiar dacă are multiple beneficii, cum ar fi pierderea minimă de sânge, nivelul ridicat de precizie și timpul scurt de recuperare, chirurgia robotică are și un dezavantaj: prețul. Costul dispozitivului, al materialelor, licențelor și instruirea continuă a personalului este foarte mare.