Dar comerțul online are un punct slab: nu poți vedea și testa produsele înainte să le comanzi, de aceea te bazezi foarte mult pe recenziile celor care le-au cumpărat deja.
 
Însă multe dintre acestea sunt fake, adică sunt plătite de vânzător sau de o companie concurentă, iar unele conturi de pe care sunt postate aceste impresii nici măcar nu aparțin unor persoane reale, ci unor boți. Rețelele sociale și platformele pot descoperi relativ ușor aceste recenzii fake, folosind algoritmi de inteligență artificială.
 
Dar ce poți face tu ca să le descoperi și să nu iei țeapă, ghidându-te după un review care este fals? Potrivit specialiștilor, există câteva metode simple prin care le poți deosebi.
 
Acordă atenție limbajului folosit
 
Recenziile false tind să fie scrise într-un limbaj radical, folosind numai cuvinte pline de entuziasm despre acest produs sau dimpotrivă, doar termeni negativi. În realitate, este puțin probabil ca un produs să nu aibă nimic pozitiv sau nimic negativ, prin urmare o recenzie adevărată, corectă, ar trebui să conțină detalii pro și contra produsului respectiv. Un alt semnal de alarmă este folosirea în exces a majusculelor în cadrul recenziei. În mod normal, nimeni nu trebuie „să țipe” atunci când își scrie impresiile.
 
Citește atent contextul prezentat
 
Un alt criteriu care poate indica o recenzie falsă este introducerea făcută de autor, adică prezentarea unui context. Atunci când el descrie mai mult împrejurarea în care a folosit produsul, decât produsul în sine, apar semne de întrebare.
 
Spre exemplu, o recenzie la un laptop nu trebuie să pună accentul pe călătoria făcută de autor, care spune că a cumpărat gadgetul ca să-l folosească în concediu. Dacă situația ar fi reală, el ar trebui să ofere mai multe detalii despre cum s-a comportat laptopul în timpul utilizării, nu să descrie locurile prin care a umblat. Dar, dacă respectiva persoană nu a testat de fapt produsul, atunci este normal să nu poată scrie prea multe detalii despre el și să umple textul recenziei cu altceva.
 
Evită recenziile scrise cu termeni foarte tehnici
 
Dacă ai dat peste o recenzie care este scrisă cu detalii tehnice care par să fie copiate din manualul produsul, atunci e foarte posibil să fie fake. La fel, dacă este menționat foarte des întreaga denumire a produsului, atunci probabil recenzia a fost scrisă doar pentru a încerca să păcălească motorul de căutare. Limbajul folosit într-o recenzie adevărată trebuie să fie cât mai natural și să nu lase impresia că autorul a copiat doar specificațiile tehnice ale produsului.
 
Caută informații despre autorul recenziei
 
Dacă ai semne de întrebare privind corectitudinea unei recenzii, caută alte texte scrise de acel autor. Dacă descoperi că scrie numai despre produsele unui anumit brand, atunci e clar că are un anumit interes. De asemenea, pe multe platforme online, la recenzii, apare mențiunea „achiziție verificată”, adică persoana care a scris textul chiar a cumpărat de acolo acel produs. Un alt detaliu care poate arăta corectiunea recenziei este dacă autorul a postat o poză făcută de el cu produsul respectiv.
 
Ține cont de aceste aspecte și verifică atent dacă recenzia citită de tine este adevărată sau fake! Nu te grăbi să cumperi un produs, ai răbdare și citește mai multe impresii, de la diferiți clienți.