Caracterul minim-invaziv al procedurilor este determinat de faptul că se utilizează abordul vascular, fără incizii. Medicul realizează o puncție la nivelul brațului, inghinal sau la încheietura mâinii și introduce, în vasele de sânge, tuburi subțiri-numite catetere. Acestea sunt împinse până în zona care trebuie tratată, întreaga procedură fiind ghidată cu ajutorul razelor X. Aceste intervenții nu lasă cicatrici și prezintă riscuri minime. Iată câteva dintre procedurile minim invazive pentru bolile de inimă.

Angioplastia cu balon și stent

Angioplastia cu balon și stent are rolul de a reda funcționalitatea unei artere obturate de plăci de aterom. Acestea se dezvoltă pe interiorul pereților arterelor, fiind alcătuite din grăsimi, calciu și alte fracțiuni ale sângelui. Afecțiunea se numește ateroscleroză, iar, atunci când afectează arterele coronare ale inimii, se numește cardiopatie ischemică. Această boală este principala cauză de infarct miocardic acut și de deces la nivel mondial.

Cum ajută angioplastia cu balon și stent? Această intervenție ajută la dilatarea vasului de sânge, folosind atât un balonaș care este umflat înăuntrul vasului, cât și un stent care se fixează pe pereții acestuia. Stentul este un dispozitiv cilindric gol care menține vasul de sânge deschis. Acesta poate fi impregnat cu substanțe care să prevină restenozarea arterei. Angioplastia coronariană cu stent reprezintă tratamentul cardiopatiei ischemice, tratament care ajută la prevenirea infarctului. 

Ablația aritmiilor

Aritmiile sau tulburările de ritm cardiac pot fi tratate cu ajutorul procedurii de ablație cu radiofrecvență. Ritmul cardiac este controlat de o zonă a inimii numită nod sinusal. Atunci când aceasta nu mai funcționează adecvat, alte zone ale inimii îi preiau funcția, generând impulsuri electrice neregulate care creează aritmii. 

Procedura de ablație presupune distrugerea zonei care cauzează aritmia, folosind catetere de ablație și energia de radiofrecvență. Se utilizează, mai ales, pentru tratarea fibrilației atriale.

Valvuloplastie

Valvuloplastia presupune tratarea stenozelor de la nivelul valvelor inimii. Stenoza sau îngustarea acestor valve îngreunează trecerea sângelui. Acest lucru cauzează, în timp, complicații, cum ar fi insuficiența cardiacă (inima își pierde capacitatea de a pompa corect). Prin procedura de valvuloplastie, zona valvelor este lărgită cu ajutorul unui balon de mici dimensiuni. Balonul dezumflat este introdus prin cateter și este umflat progresiv în locul stenozat. 

Implantare defibrilator/stimulator cardiac

Defibrilatorul și stimulatorul cardiac sunt dispozitive care au rolul de a monitoriza constant activitatea electrică a inimii și de a normaliza ritmul cardiac, la nevoie. Defibrilatorul se utilizează pentru normalizarea ritmului cardiac prea rapid, cum ar fi tahicardia ventriculară, iar stimulatorul se folosește în cazul ritmului cardiac lent (bradicardie). Dispozitivele au dimensiunea unei cutii de chibrit și se implantează într-un fel de buzunăraș creat sub piele, în zona toracelui. Firele stimulatorului/defibrilatorului se conectează la inimă prin abord vascular.

Tratament intervențional al anevrismelor de aortă

Tratamentul intervențional al anevrismelor de aortă toracică sau abdominală presupune inserarea unui stent, pentru redarea circulației sangvine normale. 

Anevrismul este o dilatație a vasului de sânge, care seamănă cu un săculeț. Acesta prezintă risc de ruptură, ceea ce impune realizarea tratamentului. În cadrul procedurii minim-invazive, medicul introduce prin cateter un stent din metal, comprimat, pe care, mai apoi, îl expandează în vasul afectat. Astfel, anevrismul este sigilat, iar stentul preia funcția arterei. 

Implantare de valvă aortică

Implantarea de valvă aortică se efectuează în cazul pacienților care suferă de stenoză aortică. Boala este una severă, având, în lipsa tratamentului, un prognostic nefavorabil, de numai câțiva ani. 

Stenoza aortică reprezintă o îngustare la nivelul valvei aortei, ceea ce face ca valva să nu se deschidă complet în momentul ejecției sângelui. Acest lucru duce la stagnarea sângelui în inimă. Tratamentul de implantare a valvei presupune dilatarea zonei îngustate și montarea unei proteze (o valvă artificială).

Tehnici minim-invazive pentru malformațiile congenitale

Chiar și unele malformații congenitale cardiace pot fi tratate prin tehnici minim-invazive. Defectul septal atrial, defectul septal ventricular, foramen ovale patent, coarctația de aortă pot fi tratate cu succes prin proceduri minim invazive, folosind abordul vaselor de sânge. Spre exemplu, închiderea percutană a defectelor septale presupune obturarea orificiilor anormale din inimă cu ajutorul unor dispozitive umbreluțe. 

Așadar, multe boli cardiovasculare pot fi tratate prin proceduri intervenționale, care presupun doar efectuarea unei înțepături și manevrarea unor tuburi subțiri prin vasele de sânge.