(P) Lucruri pe care ar trebui să le știi despre creditele de nevoi personale
Un credit de nevoi personale este o sumă de bani pe care o poți împrumuta pentru a o folosi într-o varietate de scopuri.
De la achitare datorii, cheltuieli medicale, cheltuieli de nuntă sau înmormântare, vacanță, renovări la studii sau cheltuieli neașteptate – un credit de nevoi personale poate fi folosit în orice scop, fără a fi nevoie de justificarea sa. Împrumuturile personale pot fi oferite de bănci sau Instituții Financiare Nebancare.
Banii împrumutați trebuie să fie rambursați în timp, de obicei cu dobândă. Unii creditori pot percepe și comisioane pentru împrumuturile personale. Dacă ești în căutarea unui credit de nevoi personale, este recomandat să te documentezi despre toate tipurile diferite de împrumuturi personale înainte de a-l alege pe cel care ți se potrivește.
Alegerea tipului greșit de împrumut te poate costa mai mult în ceea ce privește dobânda, plățile lunare sau costurile totale ale împrumutului. La sfârșitul zilei, cel mai bun credit de nevoi personale esste acela care îți rezolvă problema sau îndeplinește dorința, fără a te copleși cu gânduri negative sau taxe pe care nu le poți duce.
Tipuri de credite de nevoi personale
În schema largă a creditelor, tipurile de împrumuturi acoperă următoarele: credite pentru investiții imobiliare (credit imobiliar sau ipotecar), credite pentru achiziționarea unor bunuri, credite accesate prin programul Prima Casă și credite bancare de consum, cunoscute și sub denumirea de Credite de Nevoi Personale. În vreme ce majoritatea creditelor impun necesitatea unei garanții în favoarea băncii sau obligația de a oferi dovezi pentru cheltuielile efectuate, solicitantul nu trebuie să declare motivul pentru care solicită un credit de nevoi personale și nu trebuie să plătească avansuri. Totuși, trebuie să știi că avantajul creditului de nevoi personale de a nu necesita garanții este urmarea faptului că este un tip de credit reprezentat de sume de bani nu foarte mari.
Unde poți obține un credit pentru nevoi personale
Banca este instituția financiară principală din mentalul colectiv când vine vorba de accesarea creditelor. Ea are ca obiectiv principal atragerea de depozite bancare și acordarea de credite și este supravegheată de Banca Centrală. Pe de altă parte, Instituțiile Financiare Nebancare nu atrag depozite, dar acordă credite și funcționează în condiții stabilite de lege și desfășoară activități de creditare cu titlu profesional.
Anul 2008 a fost unul marcant pentru IFN-ul pentru că, din cauza crizei financiare, oamenii au găsit împrumuturile nebancare mai avantajoase, întrucât sunt rapide, nu necesită multe documente și se acordă chiar și persoanelor cu istoric bancar. Un credit de nevoi personale ifn poate fi sub forma creditelor rapide, creditelor fără dobândă, creditelor cu buletinul, creditelor pentru pensionari, creditelor pentru restanțieri, creditelor rapide online și multor altor astfel de servicii, ce se pot accesa extrem de ușor.
Credite de nevoi personale versus alte opțiuni de creditare
În unele cazuri, o alternativă la creditul de nevoi personale poate fi cardul de credit, un produs bancar, numit și card de cumpărături, prin care se oferă acces la o linie de credit oferită de bancă. Banii pot fi utilizați oricum dorești, însă în principiu pentru achiziționarea unui produs. Cardul de credit a fost conceput pentru a facilita plata la comercianți, astfel că banca nu transferă sume de bani în cont, ci oferă un card cu o limită de credit, iar produsele dorite trebuie achiziționate de la magazinele partenere. În funcție de capacitatea de plată, banca poate credita o sumă de până 6 salarii, în vreme ce plata prețului produsului se face prin rate lunare, împărțindu-se în mod egal la un număr limitat de luni.
Totuși, dobânda practicată de bancă este mai mare decat la creditele de nevoi personale, iar valoarea limitei obținute la un card de credit este mult mai mică decât valoarea obținută la un credit de nevoi personale. Atât scopul pentru care intenționezi să accesezi un credit, cât și dobânda trebuie să cântărească mult în decizia ta și să te ajute să identifici creditul potrivit pentru tine.
Ratele dobânzilor și alte comisioane
Dobânda reprezintă prețul care trebuie plătit pentru împrumutarea, respectiv utilizarea, unei sume de bani pentru o anumită perioadă, mai precis suma pe care un împrumutat (debitor) o plătește unui împrumutător (creditor), pentru banii împrumutați. În cazul unui credit de nevoi personale, dobânda se exprimă procentual, în format anual. Dobânda se calculează în funcție de rată. De exemplu, o rată a dobânzii de 9%, înseamnă că, pentru a împrumuta, să spunem 1.000 lei pe 1 an, împrumutatorul trebuie să plătească 9%. Aplicată acestui exemplu, dobânda este de 1.000 x 9%, adică 90 de lei.