Avantajele comerțului online sunt evidente, atât pentru clienți, cât și pentru magazine, iar în ultima perioadă a crescut inclusiv numărul celor care cumpără online cărți.
 
Astfel, tot mai multe librării au investit într-o platformă de calitate, care să permită o navigare ușoară și să aibă o interfață cât mai prietenoasă.
 
Totuși, unii cumpărători preferă în continuare să petreacă minute în șir într-o librărie fizică, offline, unde pot răsfoi sau chiar citi în liniște câteva fragmente din cărțile care li se par interesante și pe care vor să le achiziționeze.
 
Prin urmare, care sunt avantajele și dezavantajele unei librării online? Este mai bine să comandăm cărțile de pe internet, sau mai degrabă cumpărăm dintr-o librărie clasică, unde avem posibilitatea să le ținem în mână și să le cercetăm mai atent? Explicăm toate acestea în articolul de mai jos.
 
Dacă ne gândim la avantajele pe care le oferă o librărie online, acestea sunt numeroase:
 
- Putem cumpăra cărți oricând și de oriunde, chiar și seara, când bem cafea la o terasă.
 
- Găsim pe stoc o varietate mai mare de cărți și rechizite decât într-o librărie fizică, unde spațiul de depozitare este limitat.
 
- Putem cumpăra printr-o comandă mai multe cărți, de la edituri diferite, pe care este posibil să nu le putem găsi într-o singură librărie clasică și am fi nevoiți să mergem prin mai multe librării pentru a le căuta.
 
- Unele librării online ne oferă inclusiv posibilitatea de a „răsfoi” virtual anumite cărți, pentru a citi câteva pagini, exact cum am face într-o librărie fizică.
 
- Putem citi recenzii sau recomandări scrise de cititorii care au lecturat respectiva carte, astfel încât vom afla imediat câteva impresii „la cald”.
 
- Prețul cărților este de obicei mai mic decât în librăriile fizice.
 
- Putem căuta și găsi foarte repede anumite cărți sau autori, fără să fie nevoie să mai cerem ajutorul unui librar. Spre exemplu, dacă vrem să cumpărăm „Legendele Olimpului”, tot ce trebuie să facem este să scriem titlul cărții în caseta de căutare. Apoi, dacă vrem să găsim și alte cărți pentru copii sau lucrări ale aceluiași autor, procedură este la fel de simplă: scriem numele autorului sau căutăm cartea dorită în categoria de lecturi școlare recomandate pentru elevii dintr-un anumit ciclu de studiu.
 
În privința dezavantajelor unei librării online, acestea sunt foarte puține. Singurele aspecte care pot fi menționate aici sunt lipsa contactului direct cu cartea și taxele de transport (pentru curier), deși această cheltuială suplimentară poate fi eliminată în cazul anumitor promoții sau dacă vom cumpăra mai multe cărți la o singură comandă.
 
Cu toate acestea, librăriile offline ne oferă un avantaj pe care nu-l putem neglija și care cântărește foarte mult pentru cititorii împătimiți: atmosfera unică a unei librării. Plăcerea de a te plimba în liniște printre mii de cărți, de-a atinge și răsfoi anumite volume care ne interesează nu poate fi înlocuită de beneficiile comerțului prin internet.
 
Prin urmare, părerile și preferințele vor fi mereu împărțite și este foarte greu să susținem că este mai bine să cumpărăm cărți dintr-o librărie online sau dintr-una offline. Ambele tipuri de magazine vor avea mereu cumpărătorii lor fideli și este ideal așa, pentru că o librărie online nu trebuie să înlocuiască una clasică, ci doar să o completeze și să fie o alternativă.