(P) Laptop sau workstation? Ce să alegi atunci când lucrezi de acasă

Pandemia te-a obligat să lucrezi de acasă, iar pentru asta trebuie să-ți amenajezi un birou și să ai un laptop performant, pe care să-ți poți duce la bun sfârșit proiectele.
Dar ce ar fi mai bine să folosești pentru munca de acasă? Un laptop obișnuit sau un workstation? Pentru a face alegerea potrivită, trebuie să ai în vedere toate diferențele care există între cele două dispozitive. Iată care sunt acestea!
Portabilitatea
La acest capitol câștigă, în mod evident, laptopul. Are dimensiuni mai compacte, este mai ușor și poate fi transportat într-o geantă sau într-un rucsac oriunde ai nevoie de el.
În schimb, un workstation are de obicei dimensiuni mult mai mari, cântărește mai mult și este mai dificil de mutat în altă parte. Însă, dacă te-ai decis că vei lucra numai de acasă, nu și din altă parte (parc, terasă sau cafenea), portabilitatea nu este un criteriu chiar atât de important pentru tine.
Dimensiunile
Fiind mult mai mic, un laptop are avantajul portabilității, dar dezavantajul unei tastaturi mai mici și a unui ecran cu dimensiuni modeste. Din aceasta cauză, poate fi mai dificil să lucrezi pe un laptop mic, mai ales dacă trebuie să faci proiecte foarte complexe, solicitante, pentru care trebuie să stai ore în șir cu ochii în ecran.
De altfel, după cum spune și denumirea, un workstation (stație de lucru) este dispozitivul conceput special pentru muncă, indiferent că lucrezi la biroul de la serviciu sau la biroul tău de acasă. Poți cumpăra un workstation de la Alienstore.ro, pentru că oferta de produse este foarte variată și cu siguranță vei găsi un model pentru bugetul și nevoile tale.
Performanța
Oricât de bun ar fi un laptop, nu poate ajunge la nivelul unui workstation. Acesta din urmă are un procesor mult mai puternic, mai multă memorie și un spațiu de stocare superior, perfect pentru păstrarea proiectelor ample. De aceea, un dispozitiv de acest fel este mult mai bun pentru realizarea unor sarcini de serviciu, pentru conceperea, salvarea și partajarea unor proiecte la care lucrezi.
În special lucrările grafice sau cele care implică analiză de date solicită foarte mult procesorul, iar un laptop obișnuit ar putea să nu facă față. Se va încinge și va reacționa din ce în ce mai lent, iar tu vei pierde mult timp așteptând să se încarce o pagină sau un document.
Posibilitatea de upgrade
Orice laptop sau workstation poate fi upgradat prin adăugarea de memorie, spațiu de stocare sau prin schimbarea procesorului grafic. Ține cont însă că nu toate componentele sale vor putea fi modificate. Prin urmare, ar fi bine să te asiguri că alegi un gadget cu ecran performant și tastatură ergonomică, rezistentă și ușor de folosit, pentru că aceste piese nu pot fi schimbate.
Dacă vei ține cont de aceste diferențe esențiale care există între cele două dispozitive, vei putea alege cea mai bună variantă pentru biroul tău de acasă.