(P) Informații interesante despre zeii din mitologia greacă
Mitologia elenă a fost mereu o sursă inepuizabilă de inspirație atât pentru istorici, cât și pentru prozatori sau pentru industria cinematrografică, fiind făcute foarte multe filme cu zeii din Muntele Olimp.
Cu toate acestea, sunt amănunte mai puțin știute despre celebrii zei greci, lucruri pe care îmi propun să ți le prezint în acest articol.
Este bine de știut că zeitățile aveau un concept ușor diferit față de cel portretizat în filmele pe care probabil le-ai văzut, iar societatea greacă caută mereu să fie în grațiile zeilor.
Zeus
Zeus era stăpânul tunetului și stăpânul cerului, fiind totodată și conducătorul de pe Muntele Olimp. Părinții lui Zeus sunt Chronos și Rhea, iar el este considerat cel mai mare dintre frații săi dintr-un motiv greu de imaginat astăzi, ceilalți frați ai lui fiind în stomacul lui Chronos.
A fost căsătorit cu Hera și a avut 3 copii, pe Ares, Hebe și Hefaistos, însă Zeus era recunoscut pentru escapadele sale amoroase care au avut drept consecință mulți alți copii: pe Atena, Apollo, Artemis, Hermes, Persefona, Dionis, Perseu, Heracle, Elena din Troia și Minos.
În epoca eroilor, Zeus a creat aceste personaje mitologice, singurii care beneficiază de privilegiul de a junge în Câmpiile Elizee după ce își găsesc sfârșitul pe câmpul de luptă.
Zeus s-a mulțumit doar să stăpânească cerurile, el oferind în dar lumea mărilor fratelui său, Poseidon, iar lumea din adâncuri celuilalt frate, Hades.
Însă chiar dacă era stăpânul cerurilor și cârmuitorul Olimpului, Zeus nu a fost pus deoparte de pericole, cel mai adesea comploturile venind chiar din sânul familiei.
Hera, soția sa, frecvent supărată din cauza aventurilor lui Zeus cu pământencele, a pus la cale un plan prin care Atena, Apollo și Poseidon să-l înlănțuiască pe Zeus pentru a-l ține captiv. Încercarea însă nu a reușit, iar Zeus, după ce a reușit să se elibereze din captivitate, a pedepsit-o dur pe Hera.
Legenda spune că el a biciuit-o și apoi a prins-o în lanțuri de aur, spânzurând-o între cer și pământ, pentru a servi de exemplu. Poseidon și Apollo au fost și ei pedepsiți cu munci aspre, ei fiind forțați să muncească prin propriile forțe pentru a clădi cetatea Troiei.
Pentru amatorii de sloturi există chiar și un slot video inspirat din legenda lui Zeus. Acesta se numește Gates of Olympus, este furnizat de providerul Pragmatic Play și se găsește în aproape toate cazinourile online, inclusiv la Fortuna Casino.
Ares
Ares este un alt zeu primordial, fiul lui Zeus și al lui Hera. Spre deosebire de Zeus, Ares nu era venerat de toți grecii, deoarece părerile și credințele erau împărțite în ceea ce-l privește.
Pe de o parte, Ares întruchipează abilitatea și strategia care aduc succesul în luptă, iar pe de altă parte, furia, setea de sânge și de răzbunare, aspecte care duceau adesea la gesturi necumpătate cu repercursiuni nefaste pe termen lung.
Există multe referințe mai puțin onorante despre Ares în mitologia greacă. Spre exemplu, când Hefaistos a descoperit că soția sa, fermecătoarea Afrodita, avea o legătură amoroasă cu Ares, îl expune public, ceea ce i-a atras antipatia celorlalți zei din Olimp.
Un lucru interesant este că Ares era oarecum disprețuit nu doar de către tatăl său, dar și de către ceilalți zei, în particular de către Atena, zeița înțelepciunii, care era împotriva caracterului său sângeros și violent.
A participat în mod direct în războiul troian, alături de prințul Hector, fiind însă lovit și rănit de mai multe ori de către Diomede ajutat de către zeița Atena.
Areopagul, o colină din Atena unde în trecut erau judecate crimele care implicau factorul religios, este legat de numele său. La poalele Areopagului, Ares l-ar fi ucis pe fiul legitim al lui Poseidon după ce acesta ar fi încercat să îi dezonoreze fiica.
Poseidon
În legendele Olimpului, Poseidon era stăpânul mării, al furtunii și al cutremurelor. Este frate cu Zeus, însă nu a avut o soartă tocmai ușoară alături de acesta în Olimp.
Poseidon era foarte venerat de către greci, mai ales de către navigatorii pe mare care îi aduceau adesea ofrande înainte de a pleca în voiaj. Homer descrie în opera sa Iliada că Poseidon a stat de partea grecilor în războiul cu rivalii troieni.
Tot Poseidon are meritul de a fi luptat alături de frații săi în războiul contra Titanilor, pe care zeii i-au învins și i-au încuiat în muntele Tartar. Drept mulțumire pentru ajutorul dat, Zeus i-a dăruit atunci apele mărilor lui Poseidon.
Însă Poseidon nu a fost tot timpul de partea lui Zeus, pentru că a participat la un complot pentru capturarea sa, iar pentru aceasta a fost silit să muncească pentru edificarea vechii cetăți a Troiei.
Afrodita
Afrodita era zeița iubirii și a frumuseții. Conform precizărilor din Iliada lui Homer, Afrodita este fiica lui Zeus și a lui Dione.
Ea era căsătorită cu Hefaistos, zeul focului și al meșteșugurilor. Cu toate acestea, în mitologia elenă, ea este caracterizată prin multe episoade de infidelitate, unul dintre ele consumându-se chiar cu Ares, zeul războiului. Hefaistos a aflat de acest episod și i-a chemat martori pe toți zeii Olimpului, punându-l astfel în dizgrație pe Ares.
Afrodita a jucat un rol în războiul troian, ea binecuvantând relația dintre Elena și Paris. În timpul conflictului, a stat de partea troienilor, însă în timpul luptei a fost răpită de zeul Diomede.
Acestea sunt doar câteva detalii despre cei mai populari și mai interesanți zei din mitologia greacă. Evident că pe lângă aceștia există multe alte zeități, a căror povești merită cu siguranță să le afli, mai ales dacă ești pasionat de istorie și antichitate.
Decizia ONJN nr. 907/19.05.2016