Investigații de bază

Consultul neurologic începe cu evaluarea situației pacientului, precum istoricul său medical și familial sau posibile simptome suferite recent de către pacient. De asemenea, în această etapă se va măsura și tensiunea arterială și pulsul pacientului. Astfel, se va evalua riscul acestuia de a dezvolta probleme neurologice.

Măsurarea mobilității și a funcțiilor motorii

În momentul în care creierul sau nervii sunt afectați, principalele funcții ale corpului care au de suferit sunt mobilitatea și capacitatea de mișcare. Așadar, medicul va supune pacientul la câteva teste simple care vor verifica echilibrul, coordonarea postura sau mobilitatea.

De exemplu, pacientul ar putea fi rugat să își atingă vârful nasului cu degetul în timp ce ține ochii închiși sau să își atingă genunchiul cu călcâiul piciorului opus în timp ce stă întins. Pentru a testa capacitățile nervilor faciali, medicul ar putea propune și câteva mișcări care implică mușchii gurii și ai nasului.

Teste cognitive

Limbajul și capacitățile cognitive sunt, de asemenea, afectate în cazul unei afecțiuni neurologice, așa că medicul va verifica și statusul mental al pacientului. Testele de acest gen includ citirea literelor și cifrelor, precum și câteva întrebări simple care vor semnala imediat dacă pacientul are dificultăți de concentrare sau dacă funcția cognitivă a fost afectată.

Verificarea reflexelor

Acest gen de teste este, de asemenea, foarte des folosit în timpul consultațiilor neurologice. Cu ajutorul unui ciocan de mici dimensiuni, medicul va lovi zona cotului și a genunchiului pentru a testa reflexele pacientului. În cazul în care corpul nu reacționează la stimuli, iar reflexele nu sunt cele normale, medicul va recomanda investigații mai amănunțite.

Testarea sensibilității

Un alt simptom specific bolilor de acest fel este modificarea toleranței la durere sau la atingere. Așadar, medicul va verifica gradul de sensibilitate la anumite atingeri și felul în care pacientul reacționează la diferiți stimuli dureroși.

Deși sunt deseori trecute cu vederea, simțurile precum gustul și mirosul pot fi și ele afectate. Așadar, un ultim test implică verificarea sensibilității la mirosuri și gusturi. În cazul în care nu există nicio reacție la acești stimuli, pacientul ar putea avea de-a face cu dereglări neurologice.

Diagnosticul

În urma acestor evaluări, medicul poate decide dacă există într-adevăr o problemă și cât de gravă este aceasta. Uneori, aceste teste pot fi suficiente pentru asigurarea unui diagnostic și a unui tratament potrivit. Alteori, ele sunt semnele unor probleme mai grave, caz în care medicul va recomanda investigații suplimentare mai complexe.

Dacă ai avut simptome îngrijorătoare sau ai un istoric familial de boli neurologice, îți recomandăm să ceri sfatul unui medic specialist. Fie că vrei un control de rutină sau ai nevoie de un diagnostic, poți apela la servicii de neurologie în București prin care să depistezi eventuale probleme înainte să fie prea târziu, astfel primind la timp îngrijirea de care ai nevoie.