Unele sfaturi financiare pot contribui foarte mult la menținerea sănătății finanțelor familiei dumneavoastră, în aceste circumstanțe dificile. Și, de multe ori, punerea în practică a acestor sfaturi nu necesită nici eforturi deosebite. Dovada, în rândurile de mai jos.
 

Actualizați (sau creați) un buget

Urmăriți-vă veniturile și planificați-vă cheltuielile pentru următoarele luni.
 
Construirea unui buget necesită ceva timp și efort din partea dvs., dar, vizibilitatea sporită pe care o veți avea asupra finanțelor proprii sau ale familiei merită investiția. Când documentați veniturile și cheltuielile, puteți vedea exact unde se duc banii.
 
Dacă aveți deja un model de buget la îndemână, acum este momentul potrivit pentru a-l actualiza. Asigurați-vă că acesta reflectă veniturile și cheltuielile curente. Dacă veți rezerva puțin timp, în fiecare lună, pentru a vă actualiza bugetul existent, nici nu va fi prea mult de lucru. Poate că venitul dvs. s-a modificat recent, urmare a faptului că timpul de lucru s-a redus sau pentru că vă aflați în șomaj tehnic (plătit fiind cu 75% din salariul normal).
 
Dacă nu ați construit un buget în trecut sau cea mai recentă versiune a bugetului dvs. este depășită, puteți crea unul nou. Vestea bună este că o mulțime de instrumente vă facilitează efortul.
 
Vă puteți construi propriul buget cu cunoștințe de bază relativ simple despre foi de calcul și formule (Excel, de exemplu).
 
De asemenea, mai multe servicii gratuite care pot fi găsite pe internet, cum ar fi Google Drive, au o mulțime de șabloane disponibile pentru construirea bugetelor personale, șabloane pe care le puteți copia și transfera. Asigurați-vă însă că veți folosi o versiune privată și că evitați „partajarea” informațiilor sensibile și de identificare personală, fără să vreți.
 

Identificați cumpărăturile nenecesare

Economisirea unor bani poate fi foarte simplă. Reduceți, spre exemplu, acele cheltuieli aferente achiziționării unor produse de lux sau anulați abonamentele pentru servicii pe care nu le utilizați, în mod normal.
 
Respectarea regulii 50-30-20 poate face ca renunțarea la anumite achiziții nenecesare să fie un proces simplu și eficient; acest cadru bugetar este utilizat pe scară largă în lumea finanțelor personale. Funcționează, împărțind veniturile în trei părți:
 
50% pentru cheltuieli obligatorii. Aceste cheltuieli sunt necesare pentru a asigura minimul nevoilor dumneavoastră de bază, cum ar fi plățile aferente chiriei și întreținerii, ratelor, taxelor, alimentelor, utilităților și transportului.
30% pentru cheltuieli discreționare.
 
Aceste cheltuieli sunt aferente unor achiziții discreționare, adică pentru bunuri și servicii pe care vi le doriți, dar, de care nu aveți imperativ nevoie. Ele pot include cheltuielile aferente ieșirii în oraș (restaurant/cinema) sau la un picnic, călătoriilor, abonamentului TV/cablu și multor altor lucruri care vă pot oferi un beneficiu, dar care nu sunt necesare pentru supraviețuire.
 
20% pentru economii și datorii. Aceste cheltuieli ar trebui să meargă către constituirea de economii personale și achitarea datoriilor, cum ar fi împrumuturile (studențești) și a soldului cardurilor de credit.
 
Dintre toate cheltuielile de mai sus, categoria celor discreționare este cea mai ușor de ajustat, dacă veniturile s-au redus în timpul pandemiei COVID-19. Cheltuielile discreționare includ, adesea, lucruri care te fac să te simți mai bine, indiferent dacă este vorba de divertisment, mâncare sau altceva care susține relaxarea și plăcerea.
 
Dar, chiar și în cazul în care veniturile dumneavoastră nu au suferit modificări în pandemie, puteți să reduceți ponderea lor pentru a face economii pentru zile negre. Puteți crește, astfel, ponderea economisirii de la 20% la 30%, concomitent cu reducerea ponderii cheltuielilor discreționare de la 30% la 20%. Nu este necesar să le reduceți total. Luați în considerare opțiuni precum următoarele:
 
- Identificarea abonamentelor pe care nu le mai folosiți și anularea acestora. Acesta este cel mai ușor pas de făcut, deoarece nu obțineți niciun beneficiu din acest tip de cheltuieli.
 
- Alegerea între TV prin cablu sau servicii de streaming, precum și plata doar pentru un singur serviciu de streaming în loc de mai multe.
 
- Planificați cumpărăturile astfel încât să evitați risipa de alimente (aruncarea unei mari părți dintre acestea la gunoi pentru că au expirat sau pentru că s-au stricat). Căutați alimente cu durată lungă de depozitare, precum și cele care se păstrează bine în congelator. Puteți căuta, de asemenea, rețete, cum ar fi supe și tocănițe, care utilizează părți nefolosite ale unor alimente utilizate la prepararea unor mâncăruri.
 
- Căutați să achiziționați produse la promoție. Acest sfat este valabil și pentru cheltuielile obligatorii.
 
- Uneori, produsele online pot avea prețuri mai mici decât cele achiziționate direct din magazin, pentru același produs. Nu le ocoliți.
 
- Cumpărați cantități mai mici din produsele care vă plac. De exemplu, dacă, în trecut, mergeați de două ori pe săptămână la cofetărie pentru prăjituri, acum poate că e suficientă o singură dată pe săptămână. Veți face, astfel, economii și la cheltuielile de transport (dacă locul de unde luați prăjiturile era mai departe de casă).    
 

Căutați „compromisuri”...

În unele țări, precum SUA, există companii care oferă asistență clienților pe timpul pandemiei COVID-19. De exemplu, AT&T, Comcast și Verizon nu percep taxe de întârziere și nici nu încetează furnizarea serviciilor contractate, pentru neplată în multe situații în care clienții sunt afectați economic de pandemie, arăta un reportaj USA Today. Poate că și firmele de la noi ar trebui să adopte astfel de modele.
 
Totuși, chiar și dacă nu se întâmplă acest lucru la nivel macro, nu strică să le contactați, dacă întâmpinați probleme la plata facturilor. Întrebați/negociați condiții contractuale mai relaxate, cel puțin pe perioade limitate de timp.
 
Succesul nu este garantat, în astfel de situații, dar este posibil și ca un simplu apel telefonic să vă ajute să obțineți amânări la plată sau reducerea penalităților, astfel încât bugetul dumneavoastră să se încadreze condițiilor impuse de pandemie. Întrebați ce fel de ajutor poate oferi compania, nu uitați să fiți politicos și să solicitați confirmarea dacă agentul v-a anunțat că vă poate prelungi un termen de plată, poate elimina penalitățile de întârziere sau poate decide să vă ofere o facilitate similară.
 

Concluzie

Respectând sfaturile de mai sus este posibil ca bugetul dumneavoastră pentru „shopping” să nu sufere modificări prea mari și să vă rămână la dispoziție destui bani de cheltuit pentru plăcerile dumneavoastră și ale familiei; sau, cel mult, să sufere modificări neesențiale.
 
Dacă, totuși banii nu vă ajung, iar situația este una temporară, puteți să apelați la un credit online urgent.