Nu este bine să procedăm așa, pentru că există mai multe criterii de care trebuie să ținem cont. Rezistența materialului și siguranța pe care o poate oferi acel gard, dar și modul în care se integrează în designul locuinței, toate acestea sunt elemente foarte importante.
 
Cele mai utilizate tipuri de gard sunt cele din beton, lemn și fier forjat. Iată ce trebuie să știi despre fiecare în parte, ca să poți face o alegere în cunoștință de cauză.
 
Gardul din beton
 
Gardul din beton este una dintre cele mai folosite soluții pentru a delimita curtea. Nu este însă și cea mai aspectuoasă. Betonul este un material rezistent și ușor de întreținut, dar un simplu gard de beton creează o atmosferă rece și anostă.
 
Poți remedia însă relativ ușor acest neajuns, dacă plantezi vegetație care să acopere gardul. O altă soluție avantajoasă este ca în locul gardului clasic din beton să montezi un gard modular, din bolțari de beton vibropresat.
 
Gardul modular are toate avantajele unui gard obișnuit din beton, dar aspectul este unul cu totul deosebit, deoarece imită piatra naturală. În plus, fiind realizat din bolțari, acest tip de gard îți oferă libertatea de a-ți pune în valoarea imaginația, realizând modele inovatoare, unice, prin alăturarea diferitelor elemente de gard din beton.
 
Cu ajutorul acestora poți construi un gard plin, doar din bolțari de beton, sau poți folosi și fier forjat, ca să conferi un farmec aparte construcției. În plus, poți face reparații usor, sau după câțiva ani poți să reconfigurezi gardul într-o altă formă.
 
Gardul din lemn
 
Lemnul va avea mereu un farmec aparte, iar un gard din lemn este ideal pentru o locuință în stil rustic, tradițională sau pentru a renova căsuța de la țară a bunicilor. Desigur, poți folosi gardul din lemn și la casele moderne, iar avantajul este că poți alege dintre mai multe esențe de lemn, pentru a obține aspectul dorit. Pentru că arată foarte bine și este un material natural, gardul din lemn costă destul de mult, fiind un produs scump.
 
Un alt dezavantaj al acestui tip de gard este faptul că are nevoie de o întreținere complexă. Lemnul trebuie să fie tratat cu soluții speciale, care să-l protejeze de insecte, de umezeală, de razele ultraviolete și de incendii. Nu rezistă la fel de bine în timp ca un gard din beton și va fi nevoie să-l vopsești periodic, pentru a-și recăpăta aspectul plăcut.
 
Gardul din fier forjat
 
Cel mai elegant material pentru construirea unui gard este fierul forjat. Este un produs scump, dar foarte rezistent și conferă curții tale un aspect deosebit, nobil și luxos. Totodată, fierul este greu de escaladat, mai ales dacă alegi un model cu țepușe, astfel încât hoții vor sta cu siguranță la distanță.
 
Singurul dezavantaj al acestui tip de gard este faptul că lasă la vedere curtea. Dacă ții la intimitatea ta, dar îți dorești un gard din fier forjat, poți recurge la una dintre cele aceste soluții:
 
- Combini fierul forjat și elemente de gard din beton
- Plantezi multă vegetație pe gardul din beton, astfel încât să fie acoperit aproape complet
- Montezi panouri de sticlă mată sau plexiglas în spatele gardului din fier.
 
Indiferent ce material vei alege pentru construirea gardului tău, ai grijă ca acesta să se integreze perfect în aspectul exterior al locuinței.