(P) Exerciții benefice pentru sănătatea ochilor
Exercițiile pentru ochi sunt recomandate tuturor, dar în special celor care au fost diagnosticați cu diferite afecțiuni oftalmologice, cum ar fi: strabism, vedere încețoșată sau intervenție chirurgicală.
De asemenea, exercițiile pentru ochi pot fi făcute și de cei care prezintă o serie de simptome precum:
- oboseala acumulată din cauza lucrului îndelungat la computer;
- dureri de cap;
- sensibilitate crescută la lumina.
Astfel de exerciții nu rezolvă tulburările de vedere, dar fortifică musculatura ochilor și stimulează centrul vizual al creierului.
Foarte important!
- Exercițiile pentru ochi nu sunt recomandate în anumite cazuri, cum ar fi: paralizia musculaturii oculare; spasme musculare oculare.
- Nu uita să consulți întotdeauna medicul oftalmolog pentru a afla dacă, în cazul tău, sunt benefice astfel de exerciții.
Exercițiile benefice pentru sănătatea ochilor sunt recomandate de medic în funcție de:
- afecțiunea oculară a pacientului;
- vârsta acestuia;
- riscul de complicații oftalmologice.
Pentru a preveni apariția tulburărilor de vedere, dar și pentru a le ameliora pe cele deja existente, nu uita să folosești lacrimi artificiale. De asemenea, iată câteva exerciții simple pe care le poți încerca.
- Acoperă pleoapele cu palmele, fără să exerciți presiune asupra ochilor. Rămâi câteva clipe concentrându-te pe zona întunecată. Deschide ochii și reia exercițiul, de câteva ori. Prin simpla închidere a ochilor și apăsare ușoară a palmelor vei ajuta pelicula lăcrimală să se răspândească uniform pe ochi, iar aceștia se vor relaxa.
- Spală bine mâinile. Închide ochii. Masează ușor pleoapele, prin mișcări circulare ale degetelor. Presiunea ușoară pe care o exercită degetele tale va stimula mușchiul ochiului. Nu apăsa prea tare pe ochi!
- Ține ochii închiși 3-5 secunde, apoi deschide-i pentru alte 3-5 secunde. Reia exercițiul acesta de 8 ori.
- Mișcă ochii sus-jos de 8 ori, apoi mișcă-i de la stânga la dreapta, tot de 8 ori. Este un exercițiu foarte bun care te ajută să scapi de tensiunea oculară.
- Mișcă ochii ca și cum ai desena un 8 mare pe podea. Mișcă privirea încet. Desenează optul înainte și înapoi, de câteva ori.
- Stai în picioare sau așezat. Nu mișca deloc capul, îndreaptă privirea în față. Apoi uită-te la dreapta, fără să miști capul. Apoi la stânga, în sus și în jos. Repetă de câteva ori aceste mișcări.
- Încearcă să scrii cu privirea pe un perete gol. Ai grijă să nu miști capul, doar privirea. Cu cât literele sunt mai mari cu atât exercițiul este făcut mai bine.
- Ține un creion în fața ochilor, la distanță de un braț. Îndreaptă brațul spre nas, până la distanța la care reușești să cuprinzi creionul cu privirea. Repetă exercițiul de 10 ori.
- Rotește ochii în sensul acelor de ceasornic, apoi în sensul opus acelor de ceasornic. Repetă acest exercițiu de 5 ori, dar nu uita ca la fiecare schimbare a direcției de rotație să clipești de câteva ori.
De asemenea, există exerciții de relaxare pe care le poți face. Acestea sunt simplu de realizat și nu îți vor răpi foarte mult din timpul liber.
- Acoperă ochii cu palmele sau cu ochelari speciali pentru somn, pentru a obține întuneric deplin. Rămâi așa câteva minute. Acest exercițiu este foarte bun pentru starea de oboseală accentuată a ochilor. Te vei bucura atât de o relaxare musculară locală, dar și de o relaxare psihică. Oboseala oculară se instalează în general atunci când petreci perioade îndelungate în fața computerului, cu ochii pe dispozitive digitale, sau citești prea mult.
- După ce ai lucrat o oră în fața computerului, du-te la fereastră și concentrează privirea asupra unui obiect din depărtare. Apoi focalizează privirea pe un obiect care se află mai aproape.
- Clipește lent: acest exercițiu ajută la eliberarea tensiunii oculare. Închide ochii și ține-i așa timp de câteva secunde. Atunci când faci o scurtă pauză de la lucru, clipește foarte des. Acest lucru îți va lubrifia ochii în mod natural. Dar dacă nu este destul, apelează la lacrimile artificiale.
Foarte important de reținut!
Periodic trebuie să fii consultat de medicul oftalmolog. Exercițiile acestea nu sunt recomandate persoanelor care suferă de cataractă, care au suferit rănirea corneei sau au alte afecțiuni oculare. De aceea, este necesar consultul medical dacă sesizezi schimbări la nivelul ochilor.