Așadar, pentru ca stomatologia moderna a evoluat extrem de mult, solutia de tratament cu implant dentar a devenit prima alegere a medicilor dentisti si a pacientilor atunci cand vine vorba despre reabilitarea functionala si estetica a unui zambet incomplet, indiferent daca este nevoie de unul sau mai multe implanturi dentare, sau chiar de inlocuirea intregii arcade.

 

Cât durează tratamentul cu implant dentar?

Durata tratamentului cu implant dentar poate varia in functie de complexitatea cazului si de nevoia medicului de a trata alte afectiuni dentare inainte de interventia cu implant dentar.  

Indiferent de caz, tratamentul cu implant dentar presupune parcurgerea unor etape:

1. Vizita la medicul stomatolog pentru o consultaţie de specialitate care să ofere o evaluare completă şi exactă a stării de sănătate a cavității bucale, pentru a identifica toate afecțiunile dentare care ne pot pune în pericol sănătatea pe termen lung. De asemenea, atunci când identifică drept cauze ale afecțiunilor dentare altele care țin de sănătatea generală, medicul dentist coordonator recomandă pacienților control de specialitate și chiar analize complexe de sânge care să contribuie la clarificarea statusului sănătății generale a pacientului.

2. Realizarea unor investigații radiologice digitale care să îi permită medicului stomatolog să evalueze corect sănătatea dentară a pacientului, să evalueze starea masei osoase în care urmează să fie inserat implantul şi să identifice alte afecțiuni dentare ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

De asemenea, vor fi preluate imagini tridimensionale in baza carora va fi realizat ghidul chirurgical digital, ce ofera medicului precizie in inserarea implanturilor.

3. Intervenţia propriu-zisă: Aceasta constă în:

- Sedarea şi anestezia, care fac posibilă intervenţia şi elimină durerea. Astfel, se elimină starile anxioase ale pacientului in timpul interventiei, iar medicul poate lucra in siguranta. De asemenea, pe tot parcursul interventiei pacientul este monitorizat de un medic specialist anestezist.

- Realizarea intervenției propriu-zise prin intermediul căreia se poziţionează implanturile la nivelul osului maxilar. În cazul interventiilor cu sisteme de proteza fixa pe implant, pacientul poate pleca din cabinet, in aceeasi zi, cu dinti ficsi cu functionalitate si estetica similara dintilor naturali pierduti.
 
Implantul se poate realiza în două moduri: în două faze sau imediat.

- În cazul implantului standard, există o perioadă cuprinsă între 2 şi 6 luni, timp in care se realizeaza procesul de osteoingerare (integrarea implantului in os). Dupa ce osteointegrarea s-a realizat cu succes, medicul protetician va realiza protezarea finala pe implant, iar noii dinti vor arata ca dintii naturali.

- In cazul implantului cu incarcare imediata - realizarea unei singuri intervenţii, cu incarcarea implantului (protezarea finala) in aceeazi zi sau in 48 de ore de la interventie. Aceasta constă în fixarea unei coroane dentare Emax sau din Zirconiu, care să imbrace noul dinte.

4. În etapa post-operatorie, medicii se preocupă de monitorizarea atentă a pacientului pentru depistarea timpurie a unor eventuale probleme, a unui posibil esec al implantului. În această fază, medicul va oferi pacientului o serie de recomandari de care acesta sa tina cont pentru a se asigura ca procesul de vindecare se desfasoara in mod corect.

Şi, ceea ce este important de ştiut în aceste cazuri e că, după un implant, fiecare pacient trebuie să se întoarcă în cabinetul medicului stomatolog la controale regulate, la 3 sau 6 luni, in functie de recomandarea medicului implantolog. In cadrul controalelor periodice este evaluata starea de sanatate a ţesuturilor moi, a zonei asupra careia s-a intervenit chirurgical etc.

Dar, dincolo de toate acestea, cea mai importantă etapă este aceea de la finalul tratamentului, atunci cand ne recastigam  încrederea în noi si in zambetul nostru.