Angajatorii ar trebui să aibă un program scris care să descrie procedurile adecvate pentru selectarea și operarea de echipamente de protecție respiratorie, unul dintre cele mai cunoscute fiind masca de protecție 3M. Utilizarea corectă de echipamente de lucru este la fel de importantă ca și alegerea echipamentului respirator adecvat.

Lucrătorii cu barbă sau perciuni lungi nu ar trebui să poarte aparate respiratorii, deoarece părul rupe sigiliul dintre piele și masca respiratorie. Purtarea ochelarilor de vedere ar sparge, de asemenea, sigiliul respirator. Această înseamnă că masca va „transpira” și nu va oferi protecția necesară. De asemenea, dacă un lucrător are cicatrici faciale sau o problemă de acnee, este posibil ca pielea feței să nu poată forma o etanșare bună cu o mască.

Există desigur mai multe tipuri de măști de protecție respiratorie, ce pot fi folosite în funcție de mediul de lucru, pericolele potențiale și timpul de expunere la acestea. Măști de unică folosință, denumite mai frecvent măști de praf, sunt produse și comercializate în varianta cu jumătate de față (acoperă nasul și gură până la barbie) și sunt utilizate în mod obișnuit pentru protecția împotriva particulelor în aer. Pe de altă parte, aparatele respiratorii reutilizabile sunt disponibile atât în varianta cu jumătate de față, cât și pe toată fața și pot oferi protecție nu numai împotriva particulelor în aer, ci și împotriva gazelor, fumului și vaporilor. De asemenea, acestea din urmă protejează și ochii de expunerea la substanțe chimice iritante.

Pentru majoritatea semimăstilor și măștilor integrale de protecție respiratorie (reutilizabile), va trebui să achiziționați cartușe sau filtre pentru a se atașa la piesa facială. Există diferite clase de filtre de particule, în funcție de materialul de particule. Ele sunt, de asemenea, clasificate pe baza nivelurilor de rezistență la ulei și a eficienței filtrului. Uleiul poate descompune anumite tipuri de filtre, ceea ce înseamnă că este important să cunoașteți materialele cu care lucrați în orice moment și să selectați întotdeauna cartuşul potrivit pentru aparatul respirator. Tipul de cartușe sau filtre pe care va trebui să le achiziționați depinde așadar de nivelul de protecție pe care îl doriți.

Alegerea unei măști de protecție poate fi o chestiune complicată. Profesioniștii cu experiență în domeniul sănătății și securității în muncă, care sunt familiarizați cu mediul real la locul de muncă, sunt cei care ar trebui să aleagă echipamentul de protecție respiratorie adecvat. Acesta poate fi ales numai după ce au fost evaluați toți factorii relevanți. Această decizie include luarea în considerare a limitărilor fiecărei clase de aparate respiratorii.

ProWear vă pune la dispoziție o gama largă de măști de protecție respiratorie din care puteți alege după ce ați luat decizia corectă.