În timp ce clienții petrec din ce în ce mai mult timp online (evitând deplasările în locuri posibil aglomerate) iar angajații companiilor aleg să lucreze de la distanță, cei mai mulți dintre managerii de afaceri se văd nevoiți să găsească soluții alternative. Iar acestea se traduc, de obicei, în aplicații business.

De la idee la implementarea propriu-zisă, nevoia de dezvoltare a unei aplicații de business vine cu o serie de provocări - tehnice dar nu numai.

Ce tipuri de aplicații financiare poți dezvolta

- Aplicații CRM care integrează funcționalități de tipul: management baza de date (contacte), fluxuri de lucru programabile, sisteme de facturare, notificari si alerte automate, etc.

- Platforme care permit automatizari de procese, in special pentru activitățile de marketing și de vânzare. Funcționalitățile prezente, de obicei, în astfel de platforme se referă la campaniile de e-mail, de urmărire a comportamentelor în procesele de vânzare, de analiză și raportare, de lead management, de SEO, etc.

- Soluții BI (Business Intelligence) care permit transformarea datelor brute în indicii valoroase pentru deciziile de business.

- Soluții enterprise care pot permite integrări specifice cu mai multe conturi financiare, oferind un sistem unificat pentru modulele de business.

Ce nu trebuie să lipsească dintr-o aplicație financiară performantă

Dincolo de elementele specifice fiecărui business, există o serie de funcționalități de bază care nu ar trebui să lipsească dintr-o aplicație financiară performantă:

- instrumente și funcționalități care permit standardizarea proceselor de business atât la nivel de companie, cât și la nivel de departament;

- sistem inteligent de transfer de date și de documente împreună cu un proces simplificat de validare;

- instrumente eficiente pentru îmbunătățirea proceselor (eliminarea activităților consumatoare de timp, care presupun metode tradiționale - de exemplu: tabele și rapoarte făcute în excel sau tipărite);

- opțiuni multiple pentru raportări;

- afișarea rezultatelor din rapoarte sub forme intuitive (de exemplu grafice);

- interfață inuitivă și adaptate nevoilor utilizatorilor;

- aplicații gândite pentru mai multe tipuri de utilizatori;

- funcționalități inteligente pentru estimări și previziuni (pe principiul “what if”);

- flexibilitate mare pentru implementarea rapidă de modificări și optimizări ulterioare;

- schimb simplu și dinamic de date între diferiți utilizatori - chiar și atunci când este necesară implicarea unei organizații externe în proces;

- adaptabilitate ridicată la cerințe specifice - de exemplu să ruleze împreună cu alte aplicații pe o platformă comună.

De ce ai nevoie de o echipă dedicată pentru dezvoltarea unei aplicații financiare

Dezvoltarea unei aplicații business cu ajutorul unei echipe dedicate de software development îți oferă o serie de avantaje:

- buget predictibil și bine definit;

- sistem de lucru flexibil;

- control complet asupra echipelor implicate;

- înțelegere rapidă a obiectivelor proiectului și business-ului;

- comunicare continuă furnizor-client;

- echipă stabilă.

În ceea ce privește resursele umane implicate în proiect, indiferent cât de mare este complexitatea lui, echipele dedicate acoperă toate rolurile de care ai nevoie pentru dezvoltarea unei soluții digitale:

- developeri;

- project manageri;

- analiști de business;

- scrum masters;

- designeri UX;

- specialiști QA.

În plus, prin prisma experienței extinse pe care o au pe proiecte similare, echipele dedicate au capacitatea de a-ți oferi servicii atât pentru partea de execuție, cât și pentru partea de management:

- management de business;

- management de proiect;

- management de atribuții;

- supervizarea de activități și procese;

- dezvoltarea etapelor de proiect și analiza proceselor;

- consultanță;

- arhitectură de echipă;

- dezvoltarea de soluții complete de software;

- recrutarea/selectarea/integrarea specialiștilor în echipă.

Cum selectezi furnizorul de servicii software

Indiferent de soluția digitală pentru care optezi, ca să-ți muți afacerea online, ai nevoie de o companie cu experiență pe piață pe partea de servicii de software development.

Ca să te asiguri că faci alegerea corectă este esențial să evaluezi companiile pe care le iei în calcul după o serie de criterii clar stabilite:

- ofertă de servicii specifice pentru domeniul financiar;

- experiența pe piața de profil;

- testimonialele clienților;

- portofoliul de proiecte;

- modul de lucru;

- disponibilitatea serviciilor prin echipe dedicate;

- tehnologiile și metodologiile utilizate pentru dezvoltarea de aplicații mobile.

Externalizând, astfel, proiectele tehnice către echipe cu experiență vei reuși să obții (într-o perioadă optimă de timp și cu resursele tehnice și umane potrivite) aplicația de business de care ai nevoie pentru a te menține profitabil și eficient pe piață.