Din acest motiv, există câteva reguli de respectat pentru o spălare perfectă. Acestea sunt mici trucuri și sfaturi utile de urmat, pentru a evita acele mici sau mari greșeli făcute, adesea, din grabă sau lipsă de experiență și care îți pot deteriora hainele preferate.

Cum speli rufele în mașina de spălat

 

Înainte de a pune rufele în mașina de spălat, există o serie de operațiuni preliminare pe care trebuie să le faci, pentru a-ți proteja hainele:

- asigură-te că buzunarele sunt goale;

- verifică toate cusăturile și nasturii înainte de spălare–trebuie să fie ferme și bine cusute;

- închide fermoarele și nasturii și întoarce hainele pe dos;

- dacă există pete pe haine, tratează-le, în prealabil, înainte de a fi introduse în mașina de spălat.

Separă rufele

 

Odată ce ai terminat aceste operațiuni, treci la următorul pas: separarea rufelor. Acest lucru se face după două criterii: culoare și material.

În ceea ce privește culoarea, le poți împărți în trei categorii: albe, colorate și închise la culoare (predominant negre). În funcție de material, acestea pot fi delicate (mătase, pânză), lână (pulovere) sau bumbac.

Cu toate acestea, separarea se poate face și în funcție de cât de murdare sunt hainele care trebuie spălate; poți separa, de asemenea, articolele mai puțin murdare, (prosoape, cearșafuri și lenjerii de corp) de articolele murdare (blugi, pulovere sau haine de lucru).

Verifică eticheta și alege temperatura potrivită

 

Odată ce rufele au fost separate, verifică, apoi, instrucțiunile de spălare de pe etichetă, pentru a evita deteriorarea hainelor; în caz contrar, poți face greșeala de a spăla totul, la temperaturi ridicate.

Iată care sunt temperaturile indicate pentru diferitele articole de îmbrăcăminte:

- spălare la rece: ideală pentru hainele din lână și pentru toate țesăturile care se pot deteriora;

- spălare la 30° C: este ideală pentru spălări rapide, pentru articole de îmbrăcăminte ușor murdare și pentru cele delicate sau sintetice;

- spălare la 40°C: este indicată pentru culori deschise și haine de lucru care nu sunt deosebit de murdare și care sunt fabricate dintr-un material rezistent;

- spălare la 60°C: este indicată în cazul hainelor mai murdare dar și pentru cearșafuri sau prosoape de bucătărie;

- spălare la 90°C: este o spălare care se recomandă mai rar, deoarece, pe lângă faptul că nu este foarte ecologică, ar putea strica țesătura; totuși, anumite haine albe și rezistente din bumbac pot fi spălate la temperaturi mai mari de 80°C.

Lenjeria intimă

 

Lenjeria intimă nu trebuie să intre în contact cu restul articolelor de îmbrăcăminte, ci necesită, întotdeauna, o spălare separată. De asemenea, articolele delicate, în special, cele din dantelă, ar trebui introduse într-un săculeț pentru lenjerie. În acest fel, vor fi protejate și nu vor fi deteriorate. La fel poți proceda și în cazul sutienelor fiindcă sârmele de susținere și sistemul de închidere pot fi dăunătoare celorlalte haine dar și mașinii de spălat.

Detergentul de rufe

 

- nu exagera cu detergentul–pentru un rezultat perfect, respectă cantitatea recomandată de producător;

- fie că folosești detergent lichid sau praf, folosește-l, întotdeauna pe cel potrivit categoriei de haine (albe sau colorate);

- în cazul în care detergentul provoacă iritații sau alergii, poți opta pentru produsele naturale sau detergenții ecologici;

- pentru a scoate petele încăpățânate de pe țesături, aplică un produs special pentru îndepărtarea acestora direct pe zona afectată și lasă-l să acționeze timp de câteva minute.

Balsamul de rufe

 

- balsamul de rufe protejează calitatea textilelor, le oferă un miros plăcut, le face moi la atingere, le încetinește procesul de uzură și are efect antistatic;

- nu îl folosi în exces, deoarece poate usca sau irita pielea;

- nu este recomandat pentru materialele din microfibră, care au proprietatea de a absorbi umezeala și de a izola termic (prosoape, halate, articole sportive).

Așadar, selectarea corectă a rufelor și a programului de spălare și alegerea potrivită a detergenților și a balsamului de rufe sunt cele mai importante reguli pentru a obține rufe curate, igienizate și bine întreținute pentru mai mult timp.