(P) Cum să investești în propriul regim alimentar? 5 sfaturi de la specialiști
De regimul alimentar se leagă foarte multe aspecte ale vieții, de la siluetă, la sănătatea pielii și a părului și până la starea de bine a organismului. De aceea, un regim alimentar echilibrat, cu un aport optim de nutrienți și vitamine, este vital pentru o viață împlinită.
Primele sfaturi pentru un regim echilibrat sunt renunțarea la alimentele de tip fast-food și la dulciuri, însă specialiștii sunt de părere că pentru a fi cu adevărat sănătos trebuie să faci câțiva pași în plus.
Iată în ce tip de alimente ar trebui să investești atunci când vrei să ai un regim alimentar echilibrat și sănătos.
1.Consumă mai multe cereale integrale
Odată cu industrializarea, cerealele au început să fie intens procesate. Ca urmare, termenul lor de valabilitate a crescut dar profilul lor nutrițional a scăzut. Făina albă din grâu face aluaturi ușoare și pufoase, dar procesarea îi răpește din complexul de vitamine B, vitamina E și fibrele pe care le conține în mod normal făina integrală din grâu. De aceea, mulți nutriționiști recomandă întoarcerea la cerealele integrale. Acestea oferă pachetul complet de nutrienți, vitamine și fibre.
Toate cerealele sunt alcătuite din trei părți, fiecare cu proprietățile sale. Tărâțele sunt pline de fibre, complexul de vitamine B, fier, cupru, zinc, magneziu și fitochimicale. Germenii sunt bogați în grăsimi benefice, vitamina E, vitamina B și antioxidanți. Endosperma, stratul din interior, conține carbohidrați, proteine și mici rămășițe de vitamina B și alte minerale.
Făina albă, ultrarafinată mai păstrează doar calitățile endospermei. În cazul cerealelor integrale te bucuri de proprietățile tuturor celor trei componente.
2.Investește în produse care îți cresc imunitatea
Un regim alimentar echilibrat contribuie la sănătatea generală a organismului, susținând imunitatea. De aceea, specialiștii recomandă să incluzi în dieta ta produse care ajută organismul să lupte cu infecțiile și să-și mențină ridicat nivelul de imunitate. Ca să te bucuri de beneficiile unui adevărat superaliment, consumă polen crud.
Acesta conține toți micronutrienții de care are nevoie organismul, pentru a-și păstra vitalitatea, nutrienți pe care nu îi regăsim în alimentația de zi cu zi, formată mai ales din mâncare procesată. Polenul crud se păstrează la congelator și se consumă zilnic, în smoothie-uri sau ca atare, fiind o sursă excelentă de proteine vegetale, care se absorb rapid în tubul digestiv.
3.Integrează grăsimi benefice în regimul tău
De multe ori suntem tentați să ne ferim de grăsimi, pentru că avem impresia că ele nu sunt sănătoase. Acest lucru este numai parțial adevărat. Acizii grași saturați și grăsimile trans sunt cei care cresc nivelul colesterolului rău LDL în sânge și favorizează apariția bolilor de inimă sau a obezității. În schimb, există și grăsimi benefice, precum acizii grași mononesaturați și polinesaturați.
Aceste grăsimi bune pentru organism se găsesc în uleiul de măsline, nuci și semințe sau în fructul de avocado. Consumă cât mai des alimente cu conținut ridicat de acizi grași nesaturați, pentru a contrabalansa efectele consumului de grăsimi nocive pentru organism.
4.Cumpără legume și fructe de la producătorii locali
Micii agricultori care se ocupă cu cultivarea fructelor și legumelor au început să fie din ce în ce mai populari. Specialiștii recomandă să cumperi de la ei legume și fructe proaspete. Spre deosebire de fructele și legumele din piețe sau supermarketuri, acestea sunt cultivate în grădini de mici dimensiuni, iar șansele ca ele să fie stropite cu pesticide sau să conțină substanțe nocive pentru organism sunt mai mici. În plus, astfel susții economia locală.
5.Incorporează în regim super alimente
Cu siguranță ai auzit despre quinoa, semințe de chia sau spirulină. Toate aceste alimente sunt cunoscute pentru indicele lor glicemic ridicat și raportul excelent dintre calorii și vitamine și nutrienți. Încearcă să introduci în dieta ta mai multe astfel de produse. Fă salate cu quinoa, folosește semințele de chia la micul dejun în combinație cu iaurt și ia zilnic spirulină, sub formă de supliment sau pudră. Vei observa în scurt timp efectele benefice asupra sănătății tale.
Regimul alimentar poate suferi îmbunătățiri dacă urmezi sfaturile simple ale nutriționiștilor. Renunță la alimentele foarte procesate și, în schimb, integrează în dietă cereale integrale, grăsimi nesaturate și alimente care stimulează metabolismul.