O atitudine responsabilă din partea oricărei persoane care intră în acest spațiu va asigura un consum al alimentelor și băuturilor în deplină siguranță. În acest mod, sănătatea tuturor este protejată corespunzător, iar preparatele pot fi consumate fără temeri de ordin igienico-sanitar. Cum poți împlini asemenea deziderat? Respectând câteva sfaturi utile, prezentate în rândurile de mai jos.

Igienizarea periodică a spațiului de gătit

Bucătăria este inima casei, locul în care familia petrece, de fapt, cel mai mult timp împreună. Este esențial, așadar, ca această zonă a locuinței să fie menținută într-o stare de curățenie impecabilă. Cel puțin o dată pe săptămână, mobilierul și electrocasnicele trebuie să fie bine igienizate, deoarece, pe lângă inevitabilul praf care se depune constant, în bucătărie există un asediu permanent al bacteriilor care adoră umezeala și resturile alimentare. La curățarea suprafețelor aflate sub asediul permanent al grăsimilor, precum aragazul, cuptorul, hota și zonele adiacente, un degresant pentru bucătărie este cel mai bun ajutor disponibil.

Foarte importantă este întreținerea curățeniei – ori de câte ori utilizezi o suprafață de lucru și constați prezența unor scurgeri sau depuneri, trebuie să intervii imediat pentru curățarea acestora, deoarece petele și resturile alimentare deteriorează suprafețele și atrag dăunători. Tot pentru a evita infestarea casei, este recomandat să-ți eliberezi bucătăria de orice fel de gunoi, la finalul fiecărei zile.

Spălarea corectă și frecventă a mâinilor

Este una dintre regulile de aur ale igienei personale care se învață încă din copilărie, datorită importanței fundamentale pe care o are în menținerea sănătății. Ca principale instrumente de lucru, mâinile sunt cele mai expuse părți ale organismului la germeni și bacterii care, ingerate, ne pot pune sănătatea în pericol.

Eficiența acțiunii de spălare a mâinilor este dată de utilizarea unui săpun de calitate și de spălarea pentru minim 30 de secunde, cu acoperirea uniformă a întregii suprafețe. Mâinile trebuie să fie spălate corect ori de câte ori pregătești sau servești hrana, dar și după masă.

Stocarea corectă a alimentelor

Pentru a evita deteriorarea prematură a alimentelor, contaminarea acestora și a întregii încăperi, este imperios necesar să le depozitezi corespunzător – fie la rece, în frigider sau în congelator, fie în cămară sau în debara. Unele alimente sunt perisabile prin natura lor – carnea, produsele lactate sau ouăle – și trebuie să fie ținute la rece, deoarece au tendința de a deveni foarte rapid un mediu propice dezvoltării microorganismelor.

Mâncarea gătită trebuie păstrată la rece în recipiente închise, pentru a evita posibilitatea contaminării cu ingredientele crude. Pe ușa frigiderului nu este recomandat să stochezi ingrediente alimentare, aceasta fiind zona cea mai expusă căldurii din bucătărie, prin închiderea și deschiderea destul de frecvente – poate cel mult anumite sosuri, fructe sau legume care nu necesită o temperatură scăzută constantă.

Alimentele conservate sau anumite legume (cartofi, ceapă, roșii) și fructe (citrice, banane), precum și ingrediente precum făina, zahărul sau alimente ca pâinea pot fi păstrate la temperatura camerei, într-un spațiu ferit de umezeală și de acțiunea unei surse de căldură.

Prepararea corectă a hranei

Pregătirea corectă din punct de vedere igienic a hranei este una dintre cheile unei vieți sănătoase. Există câteva reguli simple care, dacă sunt respectate, vor asigura consumarea în condiții de siguranță alimentară a hranei preparate.

În primul rând, este obligatoriu să igienizezi mai întâi suprafețele pe care le vei folosi pentru a prepara hrana, precum și instrumentarul, ingredientele și, bineînțeles, mâinile. O atenție specială trebuie acordată dezghețării ingredientelor congelate, care ar trebui realizată în interiorul frigiderului, pentru a evita apariția unui mediu bacterian propice, schimbării bruște a regimului termic.

În al doilea rând, alimentele crude ar trebui gătite integral (gătirea la temperaturi de peste 700C distruge agenții patogeni), doar în cantitățile ce vor fi consumate la o singură masă. Mâncarea gătită este recomandat a se consuma imediat după pregătire, pentru a evita posibilitatea contaminării pe măsură ce aceasta se răcește.

Sănătatea nu este un dat, iar respectarea regulilor de igienă, mai ales în bucătărie, este principalul mijloc de a păstra o stare de sănătate cu adevărat optimă. Regulile nu sunt complicate, nu necesită eforturi sau investiții deosebite, sunt mai degrabă generice și de bun simț, pe care fiecare dintre noi le cunoaște și care ne salvează de la complicații.