Estimarea costurilor totale ale unei construcții, pe etape de realizare, nu este deloc facilă, deoarece există destul de multe variabile de care poți lovi pe parcurs. Totuși, există câteva lucruri pe care ai putea să le ai în vedere atunci când trebuie să estimezi costul unei lucrări, astfel încât acesta să fie realist și cât mai apropiat de costul final.

Realizează de la început necesarul de materiale

În general materialele de construcții ridică destul de multe costuri și, spre deosebire de manoperă, aceste costuri pot oscila în timp. Prețul materialelor se poate schimba rapid și de aceea este indicat să stabilești o cantitate necesară pe care să o cumperi, astfel încât să acoperi majoritatea cheltuielilor fluctuante. Poți cumpăra încă de la început materiale precum ar fi gardurile metalice, armătura pentru construcții, cărămida pentru zidărie sau blocurile de BCA, iar în acest fel vei vedea că și costurile se apropie de estimarea ta, fără să fii nevoit să faci compromisuri ulterioare. 

Va trebui să ai însă în vedere și suportul logistic pentru materiale, astfel încât să dispui și de spațiul tehnologic de depozitare, pentru ca acestea să poată fi menținute în condiții optime. Nu uita că pe șantier sau în depozite te vei lovi adesea de umezeală, iar aceasta nu aduce beneficii la nivelul materialelor de construcții ci, din contră.

Folosește un program de devize

Uneori un software te poate ajuta mai mult decât ai crede să îți păstreze ordonate costurile, mai ales că acestea sunt special create astfel încât să aibă și prețurile actualizate. Este nevoie doar de câteva cunoștințe de operare, pentru că dincolo de o interfață poate ușor greoaie, vei descoperi o adevărată resursă menită să te ajute să calculezi în mod corect sau să estimezi costurile indiferent dacă acestea vin din materiale de construcții, din transport, manipulare, sau manopera aferentă punerii în operă a construcției. 

Programele de devize nu trebuie operate neapărat de operatori speciali, însă trebuie să ai în vedere faptul că devizele trebuie verificate și din punct de vedere contabil, așa că gândește-te la un program cu funcțiuni cât mai accesibile din acest punct de vedere.

Apelează la echipe hibrid de muncitori

Deși vei avea nevoie de muncitori specializați pe anumite nișe, cum este în cazul lucrărilor la nivel electric, sau de instalații sanitare, vei putea cu ușurință să formezi și echipe hibrid, adică echipe care să se poată ocupa și de alte lucruri decât cele pe care le fac în mod uzual. Firește, acest lucru nu înseamnă exploatarea muncitorilor, pentru că va trebui să oferi traininguri pe măsură și remunerații la fel pentru acele echipe de muncitori polivalente, care au în structură muncitori din toate domeniile.

Echipele de acest tip sunt formate de cele mai multe ori în cazul companiilor care oferă servicii de manoperă, iar apelând la specialiști vei avea și garanția că lucrările pentru care contractezi echipa se vor ridica la nivelul de calitate solicitat. 

Fă calcule prealabile punerii în operă a lucrării

Chiar înainte de a cumpăra sau de a investi în orice, este nevoie să îți faci câteva calcule estimative care să privească întreaga investiție. Notând pe hârtie și având o evidență scrisă, îți va fi mai ușor să vezi în ce sumă te încadrezi cu proiectul și în consecință îți va fi mai ușor să te descurci pe măsură ce înaintezi cu etapele de construire.

Orice variantă ai alege pentru optimizarea costurilor și pentru estimarea costurilor, este nevoie să fii atent la fluctuațiile de preț și să le prevezi, iar pentru aceasta cel mai bine este să incluzi în calculele tale și o marjă de eroare suficientă cât să acopere potențialele modificări ulterioare.