Însă alegerea corectă a unui sport pentru cel mic, în funcție de vârstă și temperament, poate determina o perioadă mai lungă de practicare, prin apropierea mult mai naturală a copilului față de valorile pe care disciplina respectivă le oferă.
 
Așadar, dacă vrei să îți înscrii puștiul la un sport de care să se țină cât mai mult timp posibil, este indicat să iei în calcul și lista de recomandări pe care ți-am pregătit-o astăzi:
 

Alegerea sportului în funcție de vârsta copilului 

“Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, pare să fie concluzia întregii comunități medicale, privind înscrierea celui mic la un sport.
 
Apropierea de la o vârstă cât mai timpurie de o disciplină sportivă îi poate influența în mod organic atât formarea, cât și percepția față de importanța acestui tip de activitate pentru sănătate și socializare. 
 
Sporturi recomandate copiilor de 3 ani 
 
Iată două discipline sportive compatibile cu vârsta unui copil de 3 anișori:
 
- Gimnastica: sport pe care mai toți sportivii de performanță îl încep de la o vârstă atât de fragedă, favorizând dezvoltarea armonioasă a musculaturii, stimularea puterii de coordonare și a echilibrului, creșterea nivelului de flexibilitate.
 
- Artele marțiale: disciplină sportivă ce îi permite celui mic să își pună în practică flexibilitatea și energia specifice vârstei, scoțându-l din zona de confort și asigurându-i o disciplină de fier, asimilată prin respectarea regulilor acestor sporturi. 
 
Sporturi recomandate copiilor între 7 și 12 ani
 
În cazul copiilor cu vârste cuprinse în acest interval, se pot recomanda:
 
- Tenisul de câmp / masă: disciplină sportivă ce dezvoltă puterea de concentrare, reflexele și coordonarea ochi-brațe. Mai mult decât atât, îi permite celui mic să gândească analitic și contextual, pentru a se putea impune în fața adversarului.
 
- Baschetul: sport ce permite o creștere în înălțime peste medie, atunci când este practicat încă de la o vârstă mică. Fiind un sport de echipă, baschetul favorizează apropierea de alți puști cu pasiuni comune. 
 
Sporturi recomandate adolescenților
 
Dacă îți surâde ideea ca puștiul tău adolescent să își consume energia pe sport, poți lua în calcul următoarele variante:
 
- Scrima: este un sport dinamic, de tip “1 vs 1”, ce permite o dinamică în aliniament cu nevoia de a fi a unui adolescent: dorința de câștiga, nevoia de a fi mereu în mișcare, determinarea de a fi validat prin realizarea unor activități cool.
 
- Escalada: la fel ca în cazul scrimei, escalada poate satisface nevoia unui adolescent de a câștiga prin propriile puteri, arătând astfel celor din jurul său că niciun punct nu este prea departe pentru propriile sale ambiții.
 

Alegerea sportului în funcție de temperamentul copilului 

În funcție de temperamentul avut de copilul tău, îl poți îndruma către sporturi mult mai compatibile cu felul său de a fi, comparativ cu alte discipline sportive: 
 
Copiii cu un caracter coleric 
 
Particularități comportamentale: reacții adesea irascibile; dorința de a-și domina semenii; tendința de a exagera contexte din viața de zi cu zi.
 
Sporturi recomandate: înot, tenis, patinaj. 
 
Copiii cu un caracter flegmatic 
 
Particularități comportamentale: rezistență ridicată la stres; ușor introvertit și cu dorința de a insista pe detalii, pentru ca rezultatele să se apropie cât mai mult de perfecțiune.
 
Sporturi recomandate: tenis, baschet, handal, volei.
 
Copiii cu un caracter melancolic 

Particularități comportamentale: lipsa de încredere în propriile capacități; tendința spre a-și construi propriul univers, pe baza unei imaginații debordante pentru vârsta sa.
 
Sporturi recomandate: dansuri, arte marțiale, călărie, darts. 
 
Copiii cu un caracter sangvinic
 
Particularități comportamentale: deschidere spre comunicare; tendința de a trata lucrurile cu o doză ușor mărita de superficialitate;
 
Sporturi recomandate: înot, călărie, dansuri. 
 

Alegerea corectă a sportului pentru copil: Concluzii

Cele doua criterii la care ne-am raportat astăzi - vârsta și temperamentul -  permit o apropiere mult mai firească a celui mic de disciplina sportivă spre care l-ai îndrumat.
 
Însă în mix-ul ce favorizează o înțelegere cat mai organică a tipului de sport practicat își găsește loc și echipamentul sportiv adecvat disciplinei respective, ce poate garanta: libertate de mișcare, confort în timpul antrenamentelor, ideea de apartenență la un grup care practică același tip de sport etc
 
Descoperă oferta eTopSport la treninguri cu marimi pentru copii și alege cea mai utilă soluție pentru mișcarea celui mic, selectând produsele de care ești interesat în funcție de filtrele găsite în pagină!