(P) Cele mai eficiente și moderne tratamente pentru bolile de inimă
Bolile de inimă sunt cele mai frecvente patologii pentru care pacienții urmează un tratament cronic. În plus, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial. Din fericire, în ultimele decenii tehnologia din domeniul medical și farmaceutic a avansat semnificativ, iar astăzi avem la dispoziție o serie de tratamente și proceduri ce pot preveni și trata eficient patologiile cardiace. Citește în continuare și află care sunt cele mai eficiente și moderne tratamente pentru bolile de inimă!
Angioplastia coronariană
Angioplastia coronariană este o procedură minim invazivă prin care se realizează repermeabilizarea arterelor care irigă inima și al căror lumen este îngustat din cauza depunerilor de grăsimi (plăci de aterom). Procedura presupune introducerea unui cateter la nivelul unor vase de sânge de la nivelul membrelor ce vor fi ghidate sub control radiologic până la nivelul arterei blocate. La acest nivel va fi inserat un dispozitiv flexibil numit stent care are rolul de a menține vasul de sânge deschis.
Stimularea cardiacă
Bradicardia reprezintă o tulburare de ritm cardiac caracterizată printr-un număr scăzut de bătăi pe minut (mai puțin de 60 bpm). Pentru a ajuta inima să bată cu o frecvență normală, se poate recurge la implantarea unui stimulator cardiac. Acest dispozitiv este plasat sub piele, iar firele sale ajung prin intermediul vaselor de sânge la nivelul inimii unde vor genera impulsuri electrice.
Defibrilarea cardiacă
Atunci când sistemul electric al inimii trimite impulsuri neregulate, inima nu se mai contractă corespunzător și este afectată capacitatea ei de a pompa sânge eficient în organism. Impulsurile electrice haotice generează aritmii cu potențial fatal precum tahicardia ventriculară sau fibrilația ventriculară. Defibrilatorul cardiac se implantează în același mod ca stimulatorul cardiac, iar impulsurile electrice generate resetează ritmul haotic al inimii.
Ablația
Fibrilația atrială și flutterul atrial reprezintă aritmii care își au originea în camerele superioare ale inimii (atrii), spre deosebire de tahicardia, respectiv fibrilația ventriculară care își au originea în camerele inferioare (ventricule). Resetarea acestor focare generatoare de impulsuri haotice se poate face prin ablația cu radiofrecvență, o procedură minim invazivă ce utilizează un cateter introdus la nivelul vaselor de sânge ale membrelor și condus ulterior până la nivelul inimii.
În concluzie, astăzi ne stau la dispoziție o serie de proceduri medicale minim invazive pentru tratamentul rapid și eficient al unor patologii cardiace grave, cu potențial fatal precum infarctul miocardic sau tahicardia ventriculară. Nu ezita să întrebi medicul cardiolog despre beneficiile de care te poți bucura de pe urma unor astfel de tratamente moderne.
Surse informative
“Coronary Angioplasty and Stent Insertion.” NHS Choices, NHS, 28 Apr. 2018, www.nhs.uk/conditions/coronary-angioplasty/.
Moores, Danielle. “Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD).” Healthline, 17 Sept. 2018, www.healthline.com/health/implantable-cardioverter-defibrillator.
Moores, Danielle. “Cardiac Ablation Procedures.” Healthline, 22 Aug. 2018, www.healthline.com/health/cardiac-ablation-procedures.